Kunnianhimosta ja intohimosta

16.7.2010 14:19

Uneton48-tapahtuma on eri puolilla maailmaa järjestettävä lyhytelokuvakisa, jossa on kaksi vuorokautta aikaa käsikirjoittaa, kuvata, säveltää ja editoida oma lyhytelokuva aiheesta, joka heille annetaan tilaisuuden aluksi. Samalla tekijät saavat tietoonsa elokuviin sisällytettävät tietyt henkilöhahmot, repliikit ja esineet, joilla varmistetaan, että kuvaukset on tosiaan tehty vasta lähtölaukauksen jälkeen.

Uneton48-finaalissa kesäkuussa esiteltiin loppusuoralle päässeet elokuvat ja palkittiin voittajat. Lisäksi tilaisuudessa järjestettiin leikkimielinen pitchaus-kisa, jossa piti kolmessa minuutissa saada rahoittajia esittävä tuomaristo vakuuttumaan oman elokuvaidean toteuttamiskelpoisuudesta. Olin itse mukana tuomaristossa ja sain nauttia niin selvästi pitkälle suunnitelluista elokuva-aihioista kuin hulppeasta stand-up-komiikastakin.

Uneton48:n puuhamies Sami Tuomisalo totesi osuvasti, että kilpailu erottaa intohimon kunnianhimosta. Moni voi haaveilla alasta, mutta lyhytelokuvankin tekeminen vaatii kurinalaisuutta ja itsensä likoon laittamista. Sitä tapahtumasta kyllä löytyi. Nuorten asiantuntemus niin tekniikan kuin elokuvataiteen saralta oli häkellyttävä. Kaiken määrätietoisen puurtamisen keskellä heillä oli silti selvästi myös hauskaa. Toivottavasti se tunne ei koskaan katoa!

Jouni Vikman

Episodin päätoimittaja Jouni Vikman innostui elokuvista, kun lapsena nähty alkuperäinen King Kong sekoitti pään. Journalistinen ura alkoi 1990-luvun alussa elokuvasensuuria vastustamaan perustetun Dark Fantasy ry:n Gorehound-lehdessä. Matka johti Hohto-lehden kautta Episodiin. Vapaa-ajallaan Jouni katsoo lisää elokuvia, ellei ole ladulla, lenkkipolulla, kasvimaalla tai järjestelemässä kymmenien tuhansien kappaleiden sarjakuva-, elokuva- ja oheiskrääsäkokoelmaansa.

Lisää luettavaa