In memoriam: Peter von Bagh

Suomalainen elokuvan jättiläinen Peter von Bagh kuoli 17. syyskuuta 2014. Vaikka hän 71-vuotiaana kuollessaan oli sairastanut jo pitkään, ehti hän tehdä pitkän ja merkittävän uran elokuvien saralla.

Von Bagh oli tekijä suomalaisessa elokuvassa jo ennen kuin synnyin. Kun itse aktiivisemmin kiinnostuin elokuvista, hän näyttäytyi nuorelle vihaiselle miehelle vihollisen edustajana. Silloista suomalaista aikuissensuuria vastustavan sekä kauhu-, roska- ja väkivaltaelokuvan estetiikan iloja julistavan Dark Fantasy -yhdistyksen perustajajäsenelle von Bagh edusti pölyttyneitä, oman aikansa arvoihin ja elokuviin jämähtäneitä taidepierupiirejä, jotka EIVÄT VAAN YMMÄRRÄ.

Sitä mukaa, kun oma elokuvallinen tietämykseni, tuntemukseni ja yleissivistykseni kasvoivat, löysin myös yhtäläisyyksiä väliltämme. Von Bagh rakasti vanhoja Suomi-elokuvia ja Hollywood-klassikoita, jotka kuuluivat myös omiin suosikkeihini. Kun muutaman kerran tapasin von Baghin, minulle jäi mieleen hänen vinkero, salakavala huumorintajunsa.

Ennen kaikkea von Bagh oli loputon elokuvatietämyksen aarrearkku. Hän toimitti tv-ohjelmia ja kirjoitti monia tietoteoksia, ja tunnustan auliisti, että ilman häntä tietäisin paljon vähemmän omista suosikeistanikin. Hänen kauttaan myös löysin uusia sellaisia.

Eikä von Bagh ”alempia” taidemuotojakaan halveksinut, mistä esimerkkinä on esimerkiksi rillumarei-elokuvien arvon palautus ja hänen innostuksensa Disney-taiteilija Giorgio Cavazzanon elokuva-aiheisen Mikki Hiiri -sarjakuva-albumin Elävän kuvan taika julkaisun yhteydessä. Hän jopa myönsi tietyissä tapauksissa sarjakuvaformaatin toimivan alkuperäistä ilmaisua paremmin. Rohkea myönnytys elokuvien esitaistelijalta!

Von Baghille elokuva oli tärkeä ajankuvan säilyttäjä ja tavallisen ihmisen elämän esittelijä. Tätä edustivat hänen monet dokumenttinsa. Vaikka itseäni hänen paikoin mahtipontiset fraseerauksensa myös huvittivat, ne toivat mieleen pelin tiimellykseen täysin uppoavan upean urheiluselostajan.

Kun itse taistelin omien suosikkieni puolesta, en tullut ajatelleeksi, että von Bagh oli jo tehnyt korvaamatonta työtä elokuvien arvostuksen nostamiseksi taidemuotona yleisellä tasolla. Sillä ennen kaikkea Peter von Bagh rakasti elokuvia, ja voin vain toivoa, että oma ihastukseni mediaan joskus edes hipoisi samaa tasoa.

Peter von Baghin muistoa kunnioittaen,

Jouni Vikman
Päätoimittaja

Lisää uutisia aiheesta:

Peter von Bagh on kuollut

Mikki Hiiri elokuvan ihmemaassa