”Panojutuilla retostelua riittää” – Suosikkinäyttelijän elämäkertakirjassa vastuu siirtyy lukijalle

Olivat muistelot sitten totta tai ei, viihdyttäviä tarinoita kirjan sivuilta löytyy.

15.11.2022 08:00

Elämäkertojen oletetaan yleensä sisältävän faktoja ja todellisia tapahtumia, vaikka näkökulma olisikin subjektiivinen. Kari Väänäsen elämäkerrassa Vänä elävänä taas ilmoitetaan jo heti alussa, että nyt ei olla niin tarkkoja.

Saatteessa sanotaan, että kirja on ”osittain totta”, ja esipuheessa ilmoitetaan, että soppaan on heitetty sekaan Lapin lisää.

”Mikä on totta ja mikä ei, siinäpä pohdittavaa itse kullekin”, Väänänen pyörittelee.

Jari Tervon kirjoittaman Vesa Matti Loiri -elämäkerran seksijutuista saatiin iltapäivälehtiin revittyä monia klikkiotsikoita, ja tuntuu että Vänä elävänä -kirjassa ollaan samoilla apajilla. Panojutuilla retostelua riittää.

Onneksi Tuomas Marjamäen toimittamassa muistelmateoksessa on paljon muutakin.

Loiri-kirjaan verrattuna Väänästä ei nosteta jalustalle, vaan näyttelijästä annetaan mutkattomampi kuva. Vänä elävänä on samaa lajityyppiä mutta lyhyempi ja kevyempi teos.

Vuonna 1953 syntynyt Väänänen ei kuitenkaan ole mikään vaatimaton mies. Hän tunnustaa mokansa mutta ilmaisee myös painokkaasti, milloin on mielestään oikeassa.

Väänänen tunnetaan monista Aki ja Mika Kaurismäen elokuvista ja renttumaisesta olemuksestaan. Hän on kuitenkin myös monipuolinen ammattilainen, joka on työskennellyt teatterissa, elokuvissa ja televisiossa sekä ohjaajana että näyttelijänä.

Muun muassa Spede Pasasesta, Simo Salmisesta ja Kummeli-ryhmästä kirjoja kirjoittanut Marjamäki antaa äänen Väänäselle ja vastuun lukijalle.

Vuolaitten monologien välissä on asiallisia taustoituksia, jotka ovat selkeämmin toimittajan kynästä lähtöisin.

Olivat muistelot sitten totta tai ei, viihdyttäviä tarinoita kirjan sivuilta löytyy. Esimerkiksi Amazon-elokuvan tuotanto Brasiliassa oli aikamoinen seikkailu.

Kaurismäkien luottonäyttelijä Matti Pellonpää (1951–1995) oli Väänäselle tärkeä ystävä ja kollega. Peltsiä Vänä muistelee lämpimästi, ja hänelle on omistettu oma lukunsa.

Ivalossa syntynyt Väänänen asuu nykyään Kemijärvellä. Lapissa Väänänen ohjasi Taivaan tulet -televisiosarjaa ja työskenteli teatterinjohtajana, ja niihinkin vuosiin on mahtunut monenlaisia sattumuksia. 

Vänä elävänä on sujuvaa luettavaa, ja kirjan hotkaisee melkeinpä yhdeltä istumalta. Kirja toimii myös hauskana aikamatkana menneiden vuosikymmenien elokuva- ja teatterimaailmaan.

Jussi Huhtala 

★★★★

Vänä elävänä. Kirjoittanut Kari Väänänen. Toimittanut Tuomas Marjamäki. Kustantaja Docendo. 306 sivua.

Lisää luettavaa