Anyone But You

Easy A -ohjaajan uutuusteos päivittää Shakespearen komedianäytelmän moderniin aikaan rennoin ottein. Lopputuloksena on kepeä ja naseva pätkä, jolta ei kuitenkaan kannata odottaa sen suurempia yllätyskäänteitä. (Ikäraja K-7)

27.12.2023 10:06
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 27.12.2023

Bea (Sydney Sweeney) ja Ben (Glen Powell) vaikuttavat päällisin puolin täydelliseltä pariskunnalta. Mutta onko kaikki sittenkin vain laskelmoitua silmänlumetta? Kun toisiaan inhoava kaksikko ei tahdo turmella läheistensä hääjuhlia kylmillä väleillään, heidän on esitettävä olevansa korviaan myöten lääpällään toinen toisiinsa – mikä on helpommin sanottu kuin tehty.

Anyone But You on paikoitellen hupaisa romanttinen komedia, jonka seurassa viihtyy hyvin sen reilun puolentoista tunnin keston ajan. Australian lämpimiä rantamaisemia on ihana katsella – varsinkin näin Suomen kylmän kalsean talven keskellä – ja pääparin väliltä löytyy alusta loppuun juuri oikeanlaista, koko tarinaa kannattelevaa keskinäistä kemiaa.

Rankasta Euphoria-sarjasta pinnalle ponnistanut ja hiljattain myös tosipohjaisessa Reality-elokuvassa nähty Sweeney tulkitsee Bean tuntemuksia hyvin ja nouseekin tarinan isoimmaksi kiinnekohdaksi. On mukava nähdä hänet välillä astetta rennommassa roolissa, vaikkei hän tässä ylläkään HBO-hitissä esittelemiensä heittäytymistaitojen tasolle. Powell hoitaa hyvin tonttinsa hänkin, joskin hänen hahmonsa jää lopulta ehkä hieman turhan perinteiseksi romkom-miekkoseksi.

Elokuvan tarinakaarta ei ole hankala ennakoida, mutta siitä löytyy kuitenkin omat huippuhetkensä. Pääkaksikon toilailu eskaloituu paikoitellen huvittaviin mittoihin, ja heidän keskinäinen sanailunsa on toimivan nasevaa ja ponnekasta, mikä on toki hyvin tärkeää sovitettaessa Shakespearen töitä muihin mediamuotoihin. Tässä tapauksessa tarinan innoittajana on toiminut herran 1500-luvun lopun komedia Paljon melua tyhjästä. Sanailua tasapainottaa hyvin elokuvan siirappisempi sisältö, joka ei kuitenkaan lipsahda liiaksi ällösöpöilyksi oikeastaan missään kohtaa.

Anyone But You onkin siis kevyttä ja viihdyttävää romanttista valkokangaskatseltavaa, mikä piristää talvista ankeutta. Loppukaneetteina mainittakoon vielä, että Sweeneyn puvustuksessa on myös onnistuttu hienosti ja että erästä Natasha Bedingfieldin tunnettua kappaletta, jonka olemassaolon oli saattanut ehtiä jo ehkä unhoittaa, on hankala saada pois päästään hetkeen tämän elokuvan näkemisen jälkeen.

Ira Hurskainen

Anyone But You -elokuvan traileri

Lisää luettavaa