After Yang

Kaunis, liikuttava tarina yhden perheen surusta, kun heidän androidinsa lakkaa toimimasta. Colin Farrell esittää perheen isää, joka epätoivoisesti haluaa korjata Yangin. (Ikäraja K-7)

11.11.2022 08:52
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 11.11.2022

After Yang on video-esseisti Kogonadan versio scifi-elokuvasta. Se on sielukas, pohdiskeleva ja lyyrinen kuvaus muistoista, ajasta ja yhteyden löytämisestä tulevaisuudessa. Kogonadan edellisen elokuvan, Columbuksen, tapaan After Yang on hidas ja haastava elokuva, mutta myös palkitseva sellainen.

Jake (Colin Farrell) ja Kyra (Jodie Turner-Smith) ovat hankkineet tyttärelleen Mikalle (Malea Emma Tjandrawidjaja) androidiveljen, Yangin (Justin H. Min). Mika ja Yang ovat erottamattomat ja Yang on muutenkin tärkeä osa perhettä. Kun Yang yhtäkkiä lakkaa toimimasta, Jake tekee kaikkensa saadakseen perheenjäsenensä takaisin.

Colin Farrell on loistava pääosassa. Farrell on hissukseen luonut erittäin mielenkiintoisen uran Hollywoodin laitamilla, ja onkin aina ilo nähdä miekkonen haastamassa itseään. Turner-Smith jää auttamatta magneettisen Farrellin jalkoihin, eikä Kogonadan käsikirjoitus juuri tarjoa näyttelijättärelle mahdollisuutta näyttää kykyjään. Justin H. Minilla on suhteellisen kiittämätön rooli Yangina, sillä androidi on lähes koko elokuvan ajan käyttökelvoton. Näemme Mikan ja Yangin suhteen lähinnä takaumissa.

After Yang on vaikea elokuva kuvailla. Kogonada hauduttaa elokuvansa surumielisyydessä; elokuva on traaginen vaikka se ei ole varsinaisesti edes surullinen. After Yang onkin ehdottomasti elokuva muistin voimasta. Jake sukeltaa Yangin muistoihin löydettyään Yangin sisältä salaisen kameran, joka on ikuistanut Yangin elämän ennen kuin Jake osti sen omalle perheelleen.

Kogonada käsittelee elokuvassaan ihmisten välistä yhteyttä ja myös ehkä intiimiyttä hellästi ja hienovaraisesti. After Yang sijoittuu lähitulevaisuuteen, jossa teknologia on edistynyttä, mutta kyseessä ei ole kuitenkaan Blade Runnerin tyylinen tulevaisuus vaan tunnistettava maailma, joka tuntuu oikealta.

After Yang tuntuu erityisen ajankohtaiselta koronapandemian jälkeen. Olemme nyt tottuneet tekemään töitä etänä ja käymään keskusteluja videopuhelujen kautta. Vaikka After Yang ei olekaan koronaleffa, Kogonadan maailmassa teknologia on isossa osassa ihmissuhteissa. Kyra ja Jake käyvät useita keskusteluja kahdessa eri paikassa teknologian avustuksella, ja näissä kohtauksissa on keinotekoinen läheisyys vahvasti läsnä.

Kogonada kuvaa kohtauksia innovatiivisesti ja uteliaasti. Kogonada myös haastaa ymmärryksemme siitä, mikä tekee perheen. Yang on kasa johtoja, mutta koko perhe suree Yangia. Mikä tekee Yangista koneen mutta Jakesta ihmisen?

After Yang on hidas ja ehkä liiankin hillitty. Kogonadan elokuva ei ole varsinaisesti viihdyttävä. Se on enemmänkin taideteos, joka tutkailee aihettaan elokuvan keinoin. Farrell on erinomainen pääosassa, ja After Yang jatkaa Kogonadan upeaa uraa mielenkiintoisella, haastavalla tavalla.

Maria Lättilä

After Yang -elokuvan traileri

Lisää luettavaa