Ainbo – Amazonin sademetsän rohkein tyttö

Mukiinmenevä animaatio sademetsässä elävästä tytöstä ja hänen eläinkamuistaan ei ehkä koskaan yllä isompien studioiden elokuvien tasolle, mutta se on viihdyttävä kokonaisuus.

26.8.2021 10:09
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 27.08.2021

Disney ja Pixar dominoivat tällä hetkellä animaatioelokuvia ja tuottavat laadukkaita ja visuaalisesti häikäiseviä elokuvia, mutta ne ovat usein turvallisia ja ajoittain mielikuvituksettomia tekeleitä. On aina mukava nähdä animaatioita muilta studioilta ja esimerkiksi Laika-studio on tehnyt hienoa jälkeä muun muassa elokuvillaan Kubo ja samuraiseikkailu ja Huippujengi Himalajalla. Ainbo-elokuvasta ovat vastuussa huomattavasti pienemmät studiot Tunche Films ja Katuni Animation, mutta jälki on silti mielenkiintoista.

Ainbo (alkuperäisäänenä Lola Raie) on 13-vuotias tyttö, joka elää syvällä Amazonin viidakossa. Ainbon elämä on leppoisaa, mutta hänellä on tarve todistaa itsensä ja olla kunnioitettu soturi. Tyttö saa tilaisuuden todistaa itsensä, kun sademetsää uhkaa tuho ja Ainbolle selviää, ettei kaikilla maailman ihmisillä aina ole hyvät aikeet.

Vaikka Ainbo on visuaalisesti kunnianhimoinen ja vaikuttava, se tuntuu kopiolta Disneyn Vaiana-elokuvasta. Elokuvia yhdistää värimaailma, teemat ja päähenkilöiden samankaltaisuudet, mutta Vaianasta löytyi myös päätähuimaavia toimintakohtauksia. Ainbossa ei tapahdu juuri mitään. Se on viihdyttävä ja herttainen elokuva, mutta sen juoni on turhan simppeli.

Vaikka elokuva on muuten animoitu kauniisti, on se ajoittain myös hieman kömpelö. Elokuvan vehreä luonto on tuotu hienosti valkokankaalle, mutta esimerkiksi vesi näyttää harvinaisen luonnottomalta ja tavallaan elottomalta. Myös hahmot kärsivät ajoittain yksityiskohtien puutteesta eivätkä Ainbon liikkeet aina tunnu orgaanisilta ja aidoilta.

Lapsia ja lapsenmielisiä elokuva kuitenkin varmasti miellyttää. Ainbo kohtaa matkallaan kaksi eläinhenkeä, jotka auttavat pelastamaan sademetsää. Vaca on hupaisa, joskin hieman kömpelö tapiiri ja Dillo on hullunkurinen vyötiäinen. Molemmat hahmot tuovat elokuvaan paljon tarvittua huumoria ja komiikkaa, mutta eivät kykene pelastamaan muuten heikkoa käsikirjoitusta.

Elokuvan käsikirjoitusta on ollut väsäämässä neljä kirjoittajaa; ohjaaja Richard Claus, Brian Cleveland, Jason Cleveland sekä Larry Wilson. Lisäksi elokuvan toisella ohjaajalla Jose Zeladalla on elokuvasta tarina-krediitti. Lopputulos on sekava, ja dialogi on täynnä turhaa selittelyä ja kankeaa jutustelua, joka ei solju normaalin keskustelun tapaan. Lisäksi animaatio korostaa hahmojen reaktioita lähes teatraalisesti.

Ainbo on silti valtaisan hyvää viihdettä koko perheelle. Tarina on ajaton, ja visuaalisesti elokuvasta löytyy paljon ihailtavaa. Vaikka elokuvaa on helppo kritisoida eikä Ainbo missään nimessä ole täydellinen tai Pixarin tasolle yltävä animaatio, on se silti tuore ja alkuperäinen animaatioseikkailu, joka tarjoaa toimintaa ja söpöjä eläimiä niin lapsille kuin vanhemmillekin.

Maria Lättilä

Ainbo – Amazonin sademetsän rohkein tyttö -elokuvan traileri

Lisää luettavaa