Aurinko sisälläni

Romanttinen komedia on odottamaton veto Claire Denisilta, mutta upean Juliette Binochen avulla hän asuu maaliin.

25.10.2017 14:27
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 27.10.2017

Avioeronsa jälkeen viidenkympin rajapyykin ylittänyt Isabelle (fantastinen Juliette Binoche) ei ole luopunut toivosta löytää Se Oikea. Mutta Isabellen kohtaamat miehet – oli kyseessä sitten naimisissa oleva pankkiiri (Xavier Beauvois), näyttelijä (Nicolas Duvauchelle), taiteilijakollega tai oma ex (Laurent Grévill) – jättävät naisen yhä hämmentyneempään tilaan. Siltikin hän jatkaa etsimistä.

Fakta: ohjaaja Claire Denisin ei heti uskoisi haluavan tehdä puheliasta romanttista komediaa saati sitten toteuttavan mielihaluaan. Kyseessä on kuitenkin elokuvantekijä, joka useimmiten tutkii ihmisten synkimpiä intohimoja, viittaa kasvatukseensa kolonialisoidussa Länsi-Afrikassa ja joka menee jopa niin pitkälle, että kiinnittää Vincent Gallon kannibalistisen eroottisen kauhuelokuvansa pääosaan. Se on vähän kuin Adam Sandler ilmoittaisi aikovansa filmata James Joycen Odysseuksen ja näyttelevänsä itse Molly Bloomin roolin. Mikä saattaa nykyisessä maailmanmenossa jonain päivänä hyvin toteutuakin.

Toisaalta, huolimatta siitä, että Aurinko sisälläni on ilahduttava elokuva, se ei silti ole mikään tavanomainen poika kohtaa tytön -fantasia. Sellaisessa ei välttämättä nähtäisikään Gérard Depardieuta ylipainoisena ennustajana. Roland Barthesin vaikutusvaltaisen Rakastuneen kielellä -teoksen inspiroima ja parhaiten omaelämänkerrallisesta romaanistaan L’inceste tunnetun Christine Angotin kanssa yhdessä kirjoitettu elokuvaa kaivautuu tavanomaista, yleensä Julia Robertsin tähdittämää romkomia syvemmälle.

Lisäksi, Isabellen tavoitteena ei ole pelkästään löytää mies. Suurimman osan ajasta hän myös yrittää ymmärtää, miksi hänen ylipäätään pitäisi olla jonkun toisen kanssa. Se tekee elokuvasta myös yleisluontoisemman pohdiskelun parisuhteiden luonteesta yleensä. Siinä se ei myöskään ole kovin idealistinen: Aurinko sisälläni -elokuvassa rakkaus satuttaa ja ihmiset pettyvät.

Kuvio toistuu yhä uudelleen ja uudelleen, sillä kokemus ja ikä eivät auta silloin, kun tunteet ja seksi astuvat kehiin. Mutta kun joku niin rikkinäinen (ja jos rehellisiä ollaan, toisinaan myös ärsyttäväkin) kuin Isabelle edelleen jaksaa uskoa parempaan lopputulokseen huolimatta kaikista vääristä päätöksistään, se tavallaan saa myös katsojan toivomaan sellaista lopputulosta.

Pelkästään siitä Denis ansaitsisi halauksen. Tai Ranskasta puheen ollen ainakin poskisuudelman kummallekin poskelle.

 

Aurinko sisälläni -elokuvan traileri

Lisää luettavaa