Autot 3

GENRE , , ENSI-ILTA 28.07.2017 TÄHDET

Vaikka Autot 3 ei kohoa Pixar-tuotantojen terävimpään kärkeen, on se selkeästi oman sarjansa paras osa.

Vuonna 2006 ilmestynyt ensimmäinen Autot oli Pixar-tyyliin hieno tekninen taidonnäyte, mutta ei tarinallisesti tai hahmoiltaan noussut tyylikästä lelumainosta kiinnostavammaksi tekeleeksi. Siinä missä Autot oli lähinnä tylsä, sen viisi vuotta myöhemmin ilmestynyt jatko-osa oli kohderyhmä huomioon ottaen jopa vastenmielisen väkivaltainen, sivuhahmon ympärille rakennettu agenttiseikkailu.

Sarjan ongelma on, että alan parhaalla teknisellä taituruudella elävöitetyistä mekaanisista hahmoista on hyvin vaikeaa ellei mahdotonta saada aikaan kiinnostavia persoonallisuuksia. Muutamaan yhden piirteen ympärille rakennettua komediahahmoa lukuunottamatta elävät autot voisi milloin vain siirtää toistensa rooleihin tarinan siitä muuttumatta.

Kuinka ollakaan, Autot 3 onnistuu kääntämään tämän ongelman edukseen – jopa tarinakseen. Se kertoo voittamisen halusta, sen vaatimasta motivaatiosta ja asioiden tärkeysjärjestyksestä. Valokeilassa on jälleen kilparatoja hallitseva Salama McQueen, joka saa haastajikseen tietokoneavusteiset, teknisesti loppuun asti hiotut uudet superkiiturit. Autosankari päätyy itsekin kokeilemaan simulaatioita ja muita moderneja menetelmiä, mutta jos ei pysy kehityksen mukana, on ehkä parempi kääntää katse taakse päin.

Toistaessaan ensimmäisen elokuvan kuviota, jossa tulevaisuuden avaimia haetaan menneisyydestä, se tuntuu myös mainiolta trilogian päätöselokuvalta. Mikä parasta, aikaisempien autolelujen jatkoksi taatusti päätyvät uudet hahmot ovat kiinnostavia tai ainakin näyttäviä. Romurallin hurjimukset esitellään hauskassa, vauhdikkaassa ja jännittävässa jaksossa, ja Salama McQueenia kilparatojen mestarin pallilta kampeavat uudet tulokkaat ovat huikean virtaviivaisia luomuksia.

Pikkukatsojille on siis luvassa vauhtia ja vaarallisia tilanteita niin kilparadalla kuin sen ulkopuolellakin, sekä hyvin toimivaa koomista kohellusta. Aikuiset voinevat samastua tilanteeseen, jossa nuoret ja modernin teknologian paremmin haltuun ottavat kilpailijat ajavat ohi oikealta ja vasemmalta.

Lopputekstien jälkeen on vielä yksittäinen Martti-vitsi, mutta se ei ole niin erikoinen, että sitä kannattaisi jäädä odottamaan, mikäli kärsimättömimmällä yleisön osalla on jo kiire kotiin.

 


YouTube video