Avengers: Infinity War

GENRE , , ENSI-ILTA 25.04.2018 TÄHDET

Enemmän väkeä, tuhoa ja kosmisia visioita kuin kaikissa aikaisemmissa Marvel-elokuvissa yhteensä. Jos niistä pitää, todennäköisesti rakastaa tätäkin.

Vihdoin ja viimein ainakin seitsemän vuoden ajan Marvelin elokuvien varjoissa lymyillyt ja juoninut Thanos kasvattaa tuhosuunnitelmansa kierrokset täyteen vauhtiin. Ja täytyy tunnustaa, että suurimmalta osalta lopputulos on ollut odottamisen arvoista.

Taistelu on toki Avengers-supersankariryhmän jatkumoa, mutta tuntuu vähän epäreilulta kutsua sitä Avengers-elokuvaksi. Oleellisia, entuudestaan tuttuja tyyppejä nimittäin on helposti yli puolensataa, kun käytännössä suoraan Thor: Ragnarökista jatkuvassa elokuvassa nähdään Doctor Strange ja kumppanit, Spider-Man, Guardians of the Galaxy -kööri sekä koko Wakandan kansakunta. Kun osa Avengerseista vielä loistaa poissaolollaan, porukkaa ryhmitellään sekaisin muutaman superhahmon nippuihin ja hajautetaan ympäri galaksia, on kyseessä siis ennemmin koko Marvelin elokuvauniversumin kattava niin kutsuttu cross-over.

Mutta se semantiikasta. Pääasia on, että vaikka kaksi ja puoli tuntia ei tahdo riittää valtavalla energialla rullaavan pitkän tappelun esittämiseen, katsoja pystyy melko hyvin kärryillä eri paikoissa kamppailevien sankarien suhteen.

Tämä toki edellyttää sitä, että aikaisempien elokuvien hahmot ja tapahtumat ovat edes joten kuten hallussa. Edellä mainitun Thor: Ragnarökin ohella on vähintään pitänyt nähdä ainakin aikaisemmat Avengersit ja mielellään myös Captain America: Civil War. Lisäksi: jos ei ole aikaisemmista superseikkailuista välittänyt, tuskin ihastuu Avengers: Infinity War -uutuuteenkaan – päinvastoin.

Mielipuolinen Thanos on saanut päähänsä, että universumin tasapaino edellyttää valtavan määrän sen asukkaista tappamista. Sen tehdäkseen hän haalii aikojen alussa syntyneitä ikuisuuskiviä, joita on nähty aikaisemmissa MCU-elokuvissakin.

Kivet on ripoteltu eri planeetoille, joten porukan jakaminen niiden metsästämiseksi ennen Thanosia tuntuu järkevältä. Mutta kun jo Thanosin alempiarvoiset kätyrit tuntuvat voittamattomilta, voi sankarien uhrautuva toiminta tuntua vain vääjäämättömän viivyttämiseltä.

Paikoin elokuva on tungettu liiankin täyteen tavaraa ja monien asioiden toivoisi olevan paremmin taustoitettuja. Ei silti ole liioittelua sanoa, että Avengers: Infinity War on Marvelin tähän asti suurin ja mahtavin seikkailu, joka jättää janoamaan jatkoa. Jos pitää upeasti kuvatuista fantasiamaailmoista ja tuhon hetkistä, kirkasotsaisista sankareista ja synkkyyden keskelläkin hörähdyttävistä vitseistä, pitää taatusti Infinity Warista.

 


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat