Ballerina

/ GENRE ENSI-ILTA 25.12.2017 TÄHDET

Sympaattinen ja mukavan näköinen elokuva kärsii liiallisesta toilailusta ja sekavuudesta.

Ryysyistä rikkauksiin -tarinoita on tehty julmetun paljon. Osa niistä on loistavia, suorastaan klassikoita kuten vaikkapa Slummien miljonääri tai Pretty Woman, osa taas vähän heikompia tapauksia. Kaikkia niitä yhdistää kuitenkin päähenkilö, joka on valmis tekemään kaikkensa menestyksen, satumaisten rikkauksien ja jopa vallan takia. Ballerinankin tarina on siis jo nähty moneen kertaan.

Nuori ranskalainen orpotyttö Félicie on intohimoinen tanssija. Syrjäkylällä sijaitsevassa orpokodissa ei haaveita voi kuitenkaan toteuttaa, joten tyttö karkaa parhaan kaverinsa Victorin kanssa Pariisiin, jossa sijaitsee kuuluisa balettikoulu. Pariisissa tyttö tapaa synkeämielisen Odetten, joka sattumoisin siivoaa balettikoulua.

Félicie joutuu kamppailemaan saadakseen ballerinakenkänsä koulun oven väliin. Koulussa huomataan nuoren tytön lahjat, mutta hän on kuin hiomaton timantti. Opiskelua haittaavat niin romantiikka kuin kaksoiselämä, jota tyttö pyrkii ylläpitämään, jotta hänen oikea identiteettinsä ei paljastuisi.

Ikävä kyllä Ballerina on kovin keskinkertainen animaatioelokuva. Se ei tuo mitään uutta vanhaan tarinaan, mutta onneksi elokuvan pelastaa sen melko komea ulkoasu. Ranskalais-kanadalaisen animaation jälki on pätevää ja paikoitellen kovinkin näyttävää. Erityisesti elokuvan taustat kiinnittävät katsojan huomion yksityiskohdillaan. Myös tanssikohtaukset on luotu huolella ja ovatkin elokuvan parasta antia.

Välillä elokuva innostuu vähän liiankin vauhdikkaaseen sekoiluun. Toimintakohtauksilla pyritään luultavasti saamaan myös pojat elokuvateattereihin. Syyttä, sillä kohtaukset sekoittavat elokuvan pääasiallisen viestin nuorten tyttöjen äänenä. Täysin ennalta-arvattava elokuva muuttuukin lopulta melko sillisalaattimaiseksi pakkaukseksi, joka ei oikein tiedä haluaako se olla prinsessa- vai prinssisatu.

Erityisen hämäräksi elokuva menee silloin, kun 1870-luvulle sijoittuva elokuva alkaa soittaa energisiä pop-kappaleita pirstaloiden elokuvan muutenkin sekavaa antia. Vaikuttaa siltä, että jossain vaiheessa tuotantoa on vain kirjattu ylös erilaisia ideoita ja joku on unohtanut käydä listan läpi, joten se on mennyt läpi sellaisenaan. Kyllähän pikkukatsojat tarvitsevat purkautumiskanavan sokeriövereilleen, mutta ei modernia renkutusta kovin mieluusti kuuntele legendaarisen Pähkinänsärkijän musiikkien lomassa.

Alkuperäisääniksi on saatu tähtiloistetta. Félicietä näyttelee Elle Fanning ja Victorin äänenä kuullaan Dane DeHaan. Erinomaisen suomikäännöksen ääninä ovat muun muassa Petra Pääkkönen, Arthur Rinne, Matleena Kuusniemi ja Eleonoora Martikainen.

Ballerina sopii kivan pirtsakkana tehopakkauksena myös perheen pienimmille lapsille. Elokuvaa katsellessa voi sulatella jouluruoan aiheuttamaa ähkyä – siis mikäli perhe ei mene katsomaan uutta Star Warsia.