Bamse ja maailman pienin seikkailu

Kutistumisseikkailut yleensä toimivat, niin myös tässä lapsiystävällisessä tapauksessa. Kovin paljon Bamsen potentiaalista ei kuitenkaan saada irti, ja hahmon aikaisemman rakentavan toiminnan sijaan ongelmia ratkotaan väkivallalla. (Ikäraja Sallittu)

7.5.2024 08:04
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 08.05.2024

Jälleen saadaan nauttia Rune Andréassonin maailman vahvimmasta nallesta, Bamsesta kertoviin sarjakuviin perustuvasta piirroselokuvasta. Edellisten osien – Rosvokaupunki, Noita-akan tytär, Jymykello ja Tulivuorisaari – tapaan ohjauksesta vastaa Christian Ryltenius. Tällä kertaa kahdessa tasossa kulkeva seikkailu tapahtuu aivan sankareiden takapihalla.

Pieni ja reipas Nalle-Maija juo erehdyksessä Kilpisen kehittämää ”mehua”, joka kutistaa hänet hyönteisen kokoiseksi. Kun Kilpisen siivoojarobotti vielä lakaisee mini-Maijan ulos talosta, on soppa valmis. Kukaan ei kuule eikä näe pikkiriikkistä nalletyttöä, mutta onneksi kutistuminen auttaa ymmärtämään ruohonjuuritason olentoja, joiden joukosta löytyy uusia ystäviä – tosin myös vaarallisiakin olentoja.

Tilanteen selvittyä muille juo myös Bamse kutistusainetta voidakseen etsiä tytärtään tallomatta tätä. Rahaa rakastava Kroisos Myyrä on harmillisesti juuri samaan aikaan päättänyt päällystää hyötykäyttöön nalleperheen rakastaman luonnonniityn. Pystyvätkö niittyä asuttavat pikkuolennot yhdessä Bamsen ja Nalle-Maijan kanssa pelastamaan sen edes jymyhunajan avulla?

Kutistumisteemasta ei tule mieleen oikeastaan kuin vain hyviä ja viihdyttäviä elokuvia. Maailman pienin seikkailu ei kuitenkaan saa mikrokosmoksestaan irti ihan niin paljon kuin olisi voinut kuvitella. Opetukselliset ja kasvatukselliset mahdollisuudet jäävät myös puolitiehen. Vaikka luonnon säilyttäminen on tärkeä asia, sille olisi voinut keksiä parempia perusteluja kuin se, että supervoimainen luonnonsuojelija pystyy antamaan inhalle kapitalistille turpiin. Ja ei, tuulimyllyt eivät luo tuulta.

Eniten kuitenkin harmittaa, ettei yhteen sivurooliin ole saatu suomalaista poliitikkoa. Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt, tunnettu Bamse-fani, tekee nimittäin alkuperäisellä ääniraidalla ihastuttavan itseironisen roolin hyönteisenä, joka viilaa julkilausumien sanamuotoja sillä välin, kun muut jo taistelevat niittynsä puolesta.

Jouni Vikman

Bamse ja maailman pienin seikkailu -elokuvan traileri

Lisää luettavaa