Bamse ja rosvokaupunki

GENRE , ENSI-ILTA 06.06.2014 TÄHDET

Bamse eli Maailman vahvin Nalle on ruotsalainen sarjakuvahahmo. Rune Andréasson loi jymyhunajasta supervoimat saavan nallen 1960-luvulla, ja hahmon nimikkolehteä julkaistaan edelleen Suomessakin. Sarjakuvien lisäksi Bamse on seikkaillut myös televisiossa. Nalle on kaiken kaikkiaan vähemmän kirjallinen tapaus kuin suurin osa ruotsalaisista lastenklassikoista – muttei vähemmän ideologinen.

Bamse on paitsi maailman vahvin myös maailman kiltein nallekarhu. Voimakkaasti kiusaamisen vastaisen sarjakuvan tärkein sanoma on, että kaikille pitää olla ystävällinen. Myös ilkeille. Kiltteydellään Bamse on pehmittänyt jopa ilkeyden maailmanmestarina ennen tunnetun Suden.

Maailman vahvin Nalle on periaatteessa myös väkivaltaa vastaan, mutta niin kauan kuin ystävällisyys ei pure roistoihin, pui Bamse supervahvaa nyrkkiään hyvän asian puolesta. Onneksi pelkkä jymyväkivallan uhka saa pahikset usein perääntymään.

Bamse ja rosvokaupunki -elokuvan tarina alkaa, kun kaikki roistot ovat yksitellen muuttuneet kilteiksi, leipureiksi, puutarhureiksi ja harmittomiksi duunareiksi – yhtä lukuun ottamatta: Kasimir Kettu on pitänyt pintansa. Keksijä-ajattelija-kilpikonna Kilpisen syntymäpäivien alla lipevä Kettu kutsuu koolle entiset rötöstelijät ja mielistelee nämä omalle puolelleen Bamsea vastaan.

Ketun mukaan kerran rosvo on aina rosvo, ja nyt rosvoille on luvassa kaikkien aikojen ryöstökeikka. Ensin pitää vain huolehtia jymyhunajaa valmistava isoäitinalle lukkojen taakse, sillä ilman tämän ihmeainetta ei maailman vahvin Nallekaan mahda rosvoille mitään.

Kylän halki kulkee juna kallisarvoisessa lastissa (eli täynnä karkkia). Ketun rosvokopla kidnappaa isoäidin ja kaappaa junan, joka viilettää Peikkometsän halki suoraan autioituneeseen rosvokaupunkiin. Laittomat ottavat kaupungin haltuunsa ja alkavat terrorisoida lähitienoota. Rosvot kauhovat karkkia kaksin käsin eivätkä pese hampaitaan. Bamsen on pelastettava isoäiti, mutta kuka pelastaisi Bamsen, jolta puuttuu jymyhunaja?

Maailman vahvinta ja kilteintä nallea lähtee auttamaan kenties maailman rohkein nalle, Bamsen neuvokas tytär Nalle-Maija. Mukana jännittävässä seikkailussa ovat kaikki tutut hahmot kuten Pomppi-kani, Kotihiiri ja kissa Janson.

Bamse ja rosvokaupunki on hämmentävä – joskin myös herkullinen – sekoitus päällekäyvää opettavaisuutta ja aikuisten genre-elokuvaa. Kasimir Kettu on Bond-tyyppinen, suuruudenhullu ja sadistinen konna, joka sitoo sankarit köydellä kiinni tuoliin ja ripustaa valtavan kivenmurikan riippumaan näiden ylle. Samalla selkeä, ystävällinen ja rauhallinen kertojaääni johdattelee katsojia ja muistuttaa säännöllisesti Nallen hyvistä periaatteista. Onhan sitä ilkeä, jos ei saa osallistua. Rohkeus on sitä, että toimii vaikka ei uskaltaisi.

Nalle-sarjakuvien estetiikka on siirtynyt vaivattomasti elokuvaan. Vanhan liiton Bamse-faneille ihanan retro Bamse ja rosvokaupunki on aitoa tavaraa, jota ei ole turhaan yritetty päivittää 2000-luvulle.

 Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa