Benjamin Buttonin uskomaton elämä

GENRE ENSI-ILTA 20.02.2009 TÄHDET

Näyttelijä Brad Pitt ja ohjaaja David Fincher yhdistävät voimansa kolmannen kerran. Miesten aikaisemman yhteistyön tuloksena syntyivät mestariteokset Seitsemän (1995) ja Fight Club (1999), joten heidän uudelle elokuvalleen Benjamin Buttonin uskomaton elämä on kasattu kovat odotukset.

Elokuva perustuu F. Scott Fitzgeraldin novelliin vuodelta 1922. Tarina on kiehtova ja mielikuvituksellinen. Päähenkilö Benjamin Button (Pitt) syntyy vanhana miehenä. Jo vauvana hän näyttää vanhukselta ja hänellä on vanhuksen fysiikka. Hän ei vanhene vaan ikääntyy takaperin. Vuosien kuluessa Benjamin muuttuu raihnaisesta vanhuksesta salskeaksi nuoreksi mieheksi.

Noin 12-vuotiaana – mutta ulkomuodoltaan vanhuksena – Benjamin tapaa nuoren tytön nimeltä Daisy, jota aikuisena esittää Cate Blanchett. Benjaminin ja Daisyn välille syntyy vuosikymmeniä kestävä ihmissuhde, vaikka he ovatkin välillä pitkiä aikoja erossa toisistaan. Jo alussa Benjaminin ja Daisyn suhteen ongelmat ovat tiedossa. Miten suhde voi kestää, kun pari näyttää kirjaimellisesti kasvavan erilleen. Vain keskivaiheilla tarinaa he ovat fyysisesti samanikäisiä.

Lähes kolmituntinen elokuva kattaa yli kahdeksankymmenen vuoden aikajänteen ensimmäisestä maailmansodasta 2000-luvulle. Keskeinen tapahtumapaikka on New Orleans, mutta välillä seurataan Benjaminin vaiheita ympäri maailmaa.

Käsikirjoittaja Eric Rothin kynästä on lähtöisin myös Forrest Gump (1994), jossa on jotain samaa kuin Benjamin Buttonin uskomattomassa elämässä. Molemmissa päähenkilö on muista poikkeava tarkkailijahahmo, jonka ympärillä käydään läpi paitsi ihmissuhteita myös historiallisia tapahtumia. Forrest Gumpin pöhköys tosin Benjamin Buttonista puuttuu. Benjamin Buttonin uskomaton elämä on vakava draama, jossa ajan kuluminen saa eeppiset ja filosofiset mittasuhteet.

Eri aikakaudet ja tapahtumapaikat on lavastettu upeasti, ja kuvaus on silmiä hivelevän kaunista. Ja itse tarina on paitsi uskomaton myös mukaansatempaava. Aika kuluu takaperin kuin siivillä.

Jos joku vielä epäilee Brad Pittin näyttelijänkykyjä, niin viimeistään Benjamin Buttonissa hän osoittaa olevansa monipuolinen näyttelijä. Pitt esittää Benjaminia eri ikäkausina vakuuttavasti ja moni-ilmeisesti. Lisäksi maskeerauksella ja efekteillä on saatu ihmeitä aikaan.

Benjamin Buttonin uskomaton elämä on komea saavutus etenkin ohjaaja Fincheriltä. Elokuvan tekniset ja taiteelliset ansiot ovat niin ilmeisiä, että sen saamat 13 Oscar-ehdokkuutta ovat täysin ansaittuja.

Jussi Huhtala


Aiheeseen liittyvät elokuvat