Capote

/ GENRE ENSI-ILTA 24.02.2006 TÄHDET

Philip Seymour Hoffman sai roolistaan ansaitusti parhaan miespääosa-Oscarin, Golden Globen ja useita muita palkintoja.

Capote on ennen kaikkea nimiroolin esittäjän Philip Seymour Hoffmanin elokuva. Kirjailija Truman Capotea (1924–1984) esittävän Hoffmanin näyttelijäsuoritus hallitsee elokuvaa. Aiemmin lähinnä mieleen jäävistä sivuosista kuten Onni, Magnolia ja Melkein julkkis tuttu Hoffman sai roolistaan ansaitusti parhaan miespääosa-Oscarin, Golden Globen ja useita muita palkintoja.

Bennett Millerin ohjaamassa Capotessa keskitytään kirjailijan menestysteokseen Kylmäverisesti. Kirja on tosipohjainen raportti vuonna 1959 Kansasissa tapahtuneesta maanviljelijäperheen raa’asta murhasta ja surmatyön tehneiden kahden nuoren miehen kohtalosta. Capote oli jo saavuttanut menestystä pienoisromaaninsa Aamiainen Tiffanylla ansiosta, mutta Kylmäverisesti teki hänestä aikansa tunnetuimman kirjailijan Yhdysvalloissa.

Kirjaansa varten Capote kävi murhan tapahtumapaikalla ja haastatteli paikallista väestöä, poliiseja ja Perry Smithiä (Clifton Collins Jr.), toista murhaajista. Elokuva kertoo paitsi kirjan tekoprosessista myös Capoten ristiriitaisesta persoonasta. Capote oli värikäs ja omaperäinen kulttuuripersoona, jonka puoleensa vetävän karisman  kääntöpuolella oli laskelmoiva, valehteleva ja huomionkipeä narsisti.

Capote ystävystyi Smithin kanssa, mutta hän myös käyttää tätä häikäilemättä hyväkseen. Hän käyttää kaikkia keinoja saadakseen murhenäytelmästä aikaan kunnon tarinan.

Capote on muutakin kuin Hoffmanin luihin ja ytimiin menevä roolisuoritus. Bennett Millerin esikoispitkä on rakennettu vähäeleisesti mutta vangitsevasti ja autenttisen tuntuisesti. Sivuosista jää mieleen Collinsin ohella Catherine Keener, joka esittää Harper Leetä, Capoten ystävää ja romaanin Kuin surmaisi satakielen kirjoittajaa. 

Jussi Huhtala


YouTube video