Copshop

Vuoden suurin yllätys on ehkä myös vuoden hauskin, viihdyttävin ja tyylikkäin toimintaelokuva. James Bond häviäisi Bob Viddickille tappelussa.

4.11.2021 16:36
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 05.11.2021

Joe Carnahanin Copshop on erittäin simppeli elokuva. Ota muutama limainen pahis, heitä ne putkaan, mausta seos yhdellä keltanokkakytällä ja muutamalla pommilla ja voilà! Lopputulos on täydellisen viihdyttävä ja parhaalla mahdollisella tavalla unohdettava leffa, jonka keston ajaksi voi ripustaa aivot narikkaan hyvällä omallatunnolla.

Teddy Murretto (Frank Grillo) on huijari, joka pakenee putkaan omia möhlimisiään ja eritoten Bob Viddickia (Gerard Butler), joka on palkattu hoitelemaan Murretto päiviltään. Murretto ja Viddick päätyvät vastakkaisiin selleihin, mutta Alexis Louderin esittämän poliisin Valerie Youngin ilta on vasta alussa. Pian poliisilaitokselle alkaa tunkea porukkaa ovista ja ikkunoista, ja kaikki haluavat Murretton hengiltä. Selviääkö Valerie illasta?

Copshopin lähtötilanne ei ole millään lailla originaali eikä sitä edes ole toteutettu erityisen vaikuttavasti, mutta Carnahanin elokuvassa on niin paljon – excuse my French – munaa, ettei siltä voi paljon muuta pyytääkään. Kyseessä ei missään nimessä ole loppuun asti hiottu ja hallittu kokonaisuus vaan sekopäinen toimintapläjäys, jossa nostetaan hattua 70-luvun eksploitaatioelokuville.

Jos elokuvalle jotain aitoa kritiikkiä pitää keksiä, niin se lähinnä haaskaa Grillon ja Butlerin vahvuuksia sulkemalla parin telkien taakse lähes koko leffan ajaksi. Grillolla ja Butlerilla on pistävän herkullista kemiaa ja dynamiikkaa, mutta Carnahan yrittää venyä joka paikkaan ja Copshop tuntuu ajoittain kiirehdityltä. Vaikka Copshop ei missään vaiheessa ole tylsä, on se hieman liian pitkä. Aiheellisestikin Carnahanin ja Kurt McLeodin käsikirjoitus priorisoi toiminnan, mutta koska Copshopista puuttuu se kuuluisa punainen lanka ja syvemmät teemat, alkaa elokuva loppua kohti hidastua, eikä se kykene pitämään hyvin rakennettua jännitystä yllä loppuun asti.

Alexis Louder tarjoilee hieman yllättäen elokuvan parhaan roolisuorituksen. Butler on hauskan mielenvikainen ja Toby Huss on erinomainen pienessä roolissaan, mutta tämä on Louderin elokuva. Louder on ehkä ainoa naishahmo, mutta hän pärjää erittäin hyvin vanhempien, kokeneempien miesten rinnalla.

Juanmi Azpirozin kameratyö on ihailtavaa. Kamera liikkuu paljon luoden elokuvaan sopivaa hektisyyttä ja kaoottisuutta. Clinton Shorterin musiikki on ärsyttävän tungettelevaa, se ei ole harmoniassa Azpirozin kuvauksen ja Carnahanin ohjauksen kanssa ja onkin ehkä elokuvan huonoin elementti. Carnahanin ohjaus on varmaa, ja Copshop on erityisen tyylikäs elokuva.

Copshop ei ole täydellinen, mutta se on täydellisen viihdyttävä ja kiinnostava elokuva. Se ei varsinaisesti tee mitään uutta ja erilaista lähtöasetelmallaan, mutta leffan toimintakohtaukset ovat timantinkovia ja elokuvan kruunaavat huimat näyttelijät.

Maria Lättilä

Copshop -elokuvan traileri

Lisää luettavaa