Danny

17.11.2016 08:18
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 18.11.2016

Ilkka Lipsanen, joka tunnetaan paremmin taitelijanimellään Danny, on ollut suosittu esiintyjä ja aktiivinen tekijä suomalaisessa musiikkielämässä jo 1960-luvun alkupuolelta lähtien. Joiden mielestä hän on ehkä ollut alalla liiankin pitkään. Niin ajatteleville mutta ehdottomasti myös Dannyn faneille voi suositella Danny-dokumenttia.

Faneillekin elokuvassa on todennäköisesti uutta tietoa – jos ei muuten niin Dannyn näkökulmaa suosioonsa – ja epäileville Tuomaille infoa Dannyn merkityksestä suomalaisen nuorisokulttuurin kehittämisessä ja uusien artistien uran käynnistämisessä. Oli miten oli, käsityksensä artististä tämän julkiseen kuvaan perustanut katsoja joutuu miettimään näkemyksiään uusiksi.

Kyseessä on muusikkona aloittaneen, erinäisiä yrittäjähommia tehneen ja tähän asti lähinnä lyhyt- ja mainoselokuvia käsikirjoittaneen ja ohjanneen Sakari Saksan ensimmäinen pitkä elokuva, jota hän on työstänyt vuodesta 2013 lähtien. Dokumenttina Danny on hyvässä ja pahassa elämäkerta.
Tyypilliseen tapaan se esittelee valtavan määrän ihmisiä, joilla on enemmän tai vähemmän sanottavaa elokuvan kohteesta. Saksalla on valtava kiire käydä läpi yli 50 vuotta artistin elämää, ja suhteellisen muhkeasta kestosta huolimatta tuntuu, että juuri kun puhutaan jostain mielenkiintoisesta asiasta, se keskeytetään jonkin epäoleelliselta tuntuvan vuoksi.

Mutta ne mielenkiintoiset seikat ovatkin sitten mitä kiehtovimpia. Dannyn tarina on samalla Suomen tarina, kun suuren maailman tuulet alkavat puhaltaa rock-hysterian ja show-tekemisen meiningin saapuessa maahan. Toisaalta elokuva on paikoin hupaisa testamentti aikakausille, jolloin käsitettä poliittisesti korrekti ei vielä tunnettu.

Matkan varrelle mahtuu niin paljon mielenkiintoisia hetkiä, tapahtumia ja sattumuksia, että esimerkiksi uraa ja elämää mullistanut Armi Aavikon saapuminen Dannyn elämään sivuutetaan lähes sivujuonteena. Suomalaiseksi dokumentiksi suhteellisen pitkä elokuva alkaa lopulta tuntua jopa liian lyhyeltä. Saisiko samasta aiheesta pitkän tv-sarjan, kiitos?

 

Danny -elokuvan traileri

Lisää luettavaa