Discomadot

16.1.2009 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Discomadot on komediallinen, musiikkipitoinen eläinanimaatio, joka ei loista omaperäisyydellään. Pirteyttä ja särmää on kuitenkin juuri riittävästi miellyttävään katselu- ja kuuntelukokemukseen.

  Tanskanmaalta tuppaa matoanimaatiota! Kastemadot kuuluvat eläinkunnan alimpaan kastiin, jota jopa hyönteiset kohtelevat syrjivästi. Nuoren Aaron vanhemmat kasvattavat poikaansa turvalliseen, mutta puuduttavaan matoelämään. Poikaan iskevät isukin diskolevyt sellaisella voimalla, että bändin perustaminen, kykykilpailun voittaminen ja hemaisevan Gloria-madon sydämen valloittaminen siintävät silmissä.

  Tanskalaistekijät nappaavat vaikutteita rapakontakaisista animaatioista. Discomadot muistuttaa lähtökohdiltaan etenkin Mehiläisen elokuvaa (2007). Molemmissa nuorta päähenkilöä odottaa pikku lajitovereidensa tapaan elinikäinen työura, mutta sankari haaveilee toisenlaisista, jännittävämmistä kuvioista.

  Discomadoista löytyy myös ilahduttavaa, eurooppalaistyylistä persoonallisuutta, joka ilmenee niin pehmeässä piirrosjäljessä kuin kerronnan kepeässä anarkismissa. Mainioita sivuhahmoja ovat muun muassa Aaron tohvelisankari-isä Mauno sekä hevikitaristi Jimi, jotka paljastuvat kumpikin kaappidiskohileiksi. Hyväntuulinen elokuva tulvii 70-luvun diskohittejä, joiden laulamisen Olavi Uusivirta ja Paula Vesala hoitavat Suomi-versiossa maukkaasti.

  Lisää luettavaa