Dreamgirls

23.2.2007 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Afroamerikkalaisen Berry Gordyn Detroitiin perustama Motown oli 1960- ja 1970-lukujen menestyneimpiä levy-yhtiöitä. Motown loi tuottamaansa musiikkiin kokonaan oman sointinsa, jonka vaikutus kuuluu tämänkin päivän listahiteissä. Yhtiön pääasiassa mustiin artisteihin kuului paitsi huippulahjakkuuksia Stevie Wonderin ja Marvin Gayen tapaan, myös myyviä lauluyhtyeitä, joista Diana Rossin johtama The Supremes oli yksi suosituimmista.

  Bill Condonin (Kinsey) käsikirjoittama ja ohjaama musikaalielokuva Dreamgirls kertoo kuvitteellisesta lauluyhtyeestä, jonka tarinasta löytyy yhtymäkohtia useiden Motown-artistien vaiheisiin. Likeltä sivutaan etenkin The Supremesin kolmen alkuperäisjäsenen, Rossin, Florence Ballardin ja Mary Wilsonin, elämänvaiheita. Naiset saivat maksaa ilmeisen kalliin hinnan unelmistaan. Erityisesti Ballard, jota elokuvan Effie muistuttaa, sai tuta, mitä on olla lahjakas nainen miesten johtamalla alalla.

  Kolmen tytön muodostamaa The Dreamettesia johtaa särmikäs ja kyvykäs, lauluääntä ja asennetta omaava Effie White (Jennifer Hudson). Yhtyeen ura lähtee nousuun, kun manageri Curtis Taylor Jr. (Jamie Foxx) tarjoaa tytöille taustalaulajien paikkaa kuuluisan r&b-tähden (loistavan lipevä Eddie Murphy) kiertueella.

  Ennen pitkää lauluyhtye saa omiakin keikkoja, jotka todistavat, että Effiessä sekä viehättävissä taustalaulajissa Deenanissa (Beyoncé Knowles) ja Lorrellissa (Anika Noni Rose) on tähtiainesta. Kunnianhimoinen Curtis päättää nostaa tytöt poplistojen kärkeen ehtonaan se, että yhtyeen solistiksi nousee laululahjoiltaan keskiverto mutta kansikuvamateriaaliksi Effietä paremmin sopiva Deenan.

  Managerin vaisto ei petä, sillä The Dreamsiksi nimensä vaihtanut yhtye alkaa menestyä ennennäkemättömällä tavalla. Trio kadottaa kuitenkin sielunsa viimeistään siinä vaiheessa, kun Effie saa tarpeekseen seinäruusun roolistaan ja lähtee yhtyeestä.

  Menestyneeseen Broadway-musikaaliin pohjautuva, visuaalisesti näyttävä Dreamgirls on erittäin palkitsevaa katsottavaa ja kuunneltavaa. Iskevät, koskettavat musiikkikohtaukset kuljettavat tarinaa eteenpäin pääosin hienosti.

  Elokuvan yllättäjä on typeristä komediaosista muistettava Eddie Murphy, joka paljastuu kerrassaan oivalliseksi r&b-laulajaksi. Mies heittäytyy laulunumeroihinsa tavalla, joka horjuu vaikuttavan ja naurettavan välimaastossa.

  Näyttelijävalinnat osuvat muutenkin nappiin. Naissivuosastaan Golden Globella palkittu Jennifer Hudson tekee komean roolityön, eikä naisen lauluääni taatusti jätä ketään kylmäksi. Nimensä elokuvajulisteeseen saaneen Beyoncé Knowlesin näyttelijänlahjat eivät erityisemmin vakuuta, mutta mikäpä olisikaan sattuvampaa kuin valita virheettömän kaunis poptuote esittämään toista samanlaista.

  Lisää luettavaa