Elemental

Kerrankin animaatio, joka ei fantasiaelementeistä huolimatta ole seikkailu vaan rakkaustarina. Romantiikkaa sävyttää surumielinen ulkopuolisuuden tuntu. (Ikäraja Sallittu)

5.7.2023 08:00
MAA VUOSI GENRE , , ENSI-ILTA 07.07.2023

Element City on paikka, jossa ”peruselementeistä” tuli, vesi, ilma ja maa muodostuvat tiedostavat olennot asuvat rinta rinnan. Tosin osa porukasta viihtyy ennemmin omiensa parissa. Vesielementit nimittäin ehtivät paikalle ensin, niiden perässä maa ja ilma. Viimeiseksi saapuneet tuliolennot tuntevat itsensä toisen luokan kansalaisiksi kaupungissa, jossa julkinen liikennekin tapahtuu vaarallista, loiskuvaa vettä täynnä olevia kanavia pitkin.

Virva on tulikaupunginosaan sekatavarakaupan perustaneiden siirtolaisvanhempien tytär, joka valmistautuu ottamaan kaupan hoitamisen vastuun isältään. Valitettavasti vanhan rakennuksen putket vuotavat, mikä johdattaa Virvan yksiin vesipoika Vellun kanssa. Vaikka nuoret ovat kuin, no, tuli ja vesi, alkaa olosuhteiden pakottamasta yhteistyöstä kehittyä ystävyyttä ja ehkä jotain enemmän. Virva on kuitenkin varma siitä mitä haluaa tulevaisuudeltaan – vai onko sittenkin kyse siitä, mitä hän kuvittelee vanhempiensa suunnittelevan hänen tulevaisuutensa varalle? Virva voi olla kaksikosta voimakasluonteisempi, mutta Vellu on rohkeampi siinä mielessä, että hän uskaltaa kulkea tunteittensa virran mukana.

Ohjaaja Peter Sohn käsitteli vanhempien odotusten paineen alla murenevan nuoren ahdinkoa jo edellisessä Pixar-ohjauksessaan Kunnon dinosaurus. Siinä oli lisäksi kasvutarina päähenkilön jouduttua seikkailuun erämaassa. Elemental on yllättäen käytännössä romanttinen ya-draama, vaikka päähenkilöiden kyvyt elementtivoimiensa hyödyntämisessä olisivat yhtä hyvin voineet johtaa supersnkariseikkailuun. On oikeastaan aika piristävää, että niin ei käynyt – toisaalta voi olla vaikea löytää kohderyhmää elokuvalle, jossa tapahtuu loppujen lopuksi aika vähän, vaikka hahmoja tulee ja menee ja pienoinen katastrofikin loppupuolella kohdataan.

Toinen ongelma on, että vaikka elokuva on kekseliäs, katsoja putoaa välillä pohtimaan tiedostavien hahmojen ja heitä vastaavien tiedostamattomien elementtien suhdetta. Tuliolennot, jotka sytyttävät tulipaloja ja sulattavat lasia – joka on oikeastaan maata, joka taas on yksi elokuvan neljästä peruselementistä. Miten tämä maailma oikein toimii?

Jouni Vikman

Elemental -elokuvan traileri

Lisää luettavaa