Ennen aikojaan

17.12.2010 10:35
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 17.12.2010

Näyttelijäveteraani Robert Duvall täyttää tammikuussa 80 vuotta mutta ei näytä viettävän eläkepäiviä vaan työskentelee edelleen aktiivisesti. Duvall tunnetaan ennen kaikkea kahdesta ensimmäisestä Kummisetä-elokuvasta, joissa hän esitti Corleonen mafiaperheen adoptiopoikaa ja lakimiestä Tom Hagenia. Hänet muistetaan myös Ilmestyskirja.Nyt -elokuvan everstiluutnantti Kilgorena sekä muusikon roolista elokuvassa Kantrin kaipuu (1983), josta hän voitti parhaan miespääosan Oscarin. Vastikään Duvall nähtiin merkittävässä sivuroolissa elokuvassa Crazy Heart, jossa hän toimi myös tuottajana.

Tositapahtumiin perustuvassa elokuvassa Ennen aikojaan Duvall on niin ikään yksi tuottajista. Nyt hänet nähdään vaihteeksi pääroolissa. Duvall esittää Felix ”Bush” Breazeale -nimistä erakkoa, josta tuli legendaarinen hahmo ja mediapersoona Yhdysvalloissa 1930-luvulla.

Syrjäisessä mökissä asuva Felix ei kaipaa vieraita eikä poistu mailtaan. Ainut seuralainen on hänen rakas muulinsa. Eikä kukaan Felixiä haluakaan tavata. Kyläläisten keskuudessa liikkuu miehen erakoitumisen syistä monenlaisia huhuja. Joidenkin mukaan Felix on tappanut miehen. Toiset arvelevat että hän on liitossa paholaisen kanssa.

Eräänä päivänä Felix kaikkien hämmästykseksi saapuu kylään asioimaan. Hän marssii hautaustoimistoon valtavan rahatukon kanssa ja pyytää järjestämään itselleen hautajaiset vaikka on vielä täysin hyvissä voimissa. Felix haluaa ennenaikaisista hautajaisistaan ikimuistoisen tapahtuman, ja sinne kutsutaan kaikki halukkaat kertomaan tarinoita Felixistä.

Hautausurakoitsija Frank Quinn (Bill Murray) tarttuu tilaisuuteen innokkaasti huomatessaan että voisi päästä isoihin rahoihin käsiksi. Quinn ja hänen nuori apulaisensa Buddy (Lucas Black) ryhtyvät järjestämään suurhautajaisia. Felixin suuri salaisuus näyttää kuitenkin jäävän täydeksi mysteeriksi. Jotain siitä saattaa tietää Sissy Spacekin esittämä leskirouva.

Ennen aikojaan on Aaron Schneiderin esikoisohjaus. Hän ei ole elokuvanteossa kuitenkaan mikään aloittelija vaan tehnyt pitkän uran kuvaajana. Kuvaajan tausta näkyy tarkkaan harkitussa visuaalisessa ilmeessä. Heti ensimmäinen kuva palavasta talosta jää pysyvästi mieleen. Sen jälkeen alkaa kiehtova tarina, joka on täynnä melankoliaa ja hiljaista huumoria. Duvall tekee äkäisenä erakkona muistettavan roolisuorituksen, josta on helppo veikata Oscar-ehdokkuutta. Bill Murray esiintyy hillitymmin ja vakavammin kuin yleensä ja onnistuu myös hyvin.

Jussi Huhtala

Tähdet: ★★★★

Ennen aikojaan – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa