Zombieland

Mainio kauhukomedia Zombieland kirjaimellisesti vasta aloittaa siitä, mihin monet kauhuelokuvat jo lopettavat.

15.1.2010 18:37
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 15.01.2010

Kuolleet ovat nousseet jalkeille tappamaan ja syömään eläviä, ja järjestäytynyt yhteiskunta on tämän tuloksena romahtanut. Nörtin oloinen Columbus (Jesse Eisenberg) on oppinut tulemaan tilanteen kanssa toimeen: hän elää tiukasti laatimiensa survival-sääntöjen mukaan ja pärjää autioituneessa maailmassa hyvinkin sujuvasti.

Menetettyään autonsa Columbus kohtaa sattumalta punaniska Tallahasseen (Woody Harrelson) ja saa tältä aluksi lyhyeksi luvatun mutta lopulta pitkäksi venyvän kyydin.

Kun kaksikko vielä tämän jälkeen törmää törkeyttä lähentelevän viekkauden turvin apokalyptisessä zombiemaailmassa pärjäilevään tyttökaksikkoon (Emma Stone ja Abigail Breslin), käynnistyy ikimuistoisen hauska, elokuvien ja muun pop-kulttuurin tuntemusta vaativa odysseia halki viimeisiään vetelevän Amerikan.

Jo 2000-luvun alusta saakka sekalaisia töitä elokuva-alalla tehneen Ruben Fleischerin ensimmäinen pitkä draamaelokuva on jo ehtinyt saada ylleen riittävän määrän kulttimainetta, että sille ollaan suunnittelemassa jatkoakin. Tyrmäävän hauska zombiekomedia ei ole viihteenä kaikkein älykkäimmästä päästä, mutta osuu toistuvasti matalalle asettamiinsa maalitauluihin, naurattaen tasaisin väliajoin koko lyhyehkön kestonsa ajan.

Henkilöhahmoissa luotetaan karikatyyreihin, käsikirjoituksessa katsojien elokuvatuntemukseen. Alun ilotulitusmainen, hyperaktiivinen roiskutus saattaa tuntua aluksi häiritsevältä, mutta kun tarina pääsee kunnolla käyntiin, sen moottori kehrää varmasti ja tasaisesti. Fleischer on tehnyt ensimmäisellä yrityksellään vuosikymmenen epäilemättä parhaan kauhukomedian.

Jukka Halttunen

Lisää luettavaa