In the Fade – Kuin tyhjästä

Diane Kruger loistaa perheensä menettävänä naisena, mutta viharikoksesta kertova elokuva ei saa aiheesta kunnolla otetta.

21.2.2018 17:32
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 23.02.2018

Katja jättää poikansa miehensä huomaan tämän toimistolle ja lähtee kylpylään pitämään seuraa viimeisillään raskaana olevalle ystävälleen. Kun hän palaa, hän saa kauhukseen kuulla menettäneensä perheensä pommiräjähdyksessä. Järkytyksestään huolimatta hän onnistuu kuvailemaan miehensä toimiston ulkopuolella näkemänsä nuoren naisen.

In the Fade – Kuin tyhjästä koostuu kolmesta osasta. Ensimmäinen kertoo kuinka Katja vajoaa tyhjyyteen menettäessään perheensä ohella hiljalleen tuen niin perheeltään, yhteiskunnalta kuin ystävältään, jota ei enää tämän äitiyden vuoksi pysty kohtaamaan. Toisessa käydään hänen tunnistuksensa perusteella oikeutta ja kolmannessa seurataan sen seurauksia ja Katjan sen vuoksi tekemiä päätöksiä. Osiot ovat kokonaisuudessa turhankin tasa-arvoisia, vaikka niiden merkityksen suhteen niin ei olekaan.

Diane Kruger on joka tapauksessa huikean hyvä Katjana tämän niin iloisina kuin epätoivoisinakin hetkinä ja uuden elämän laidasta otetta hakevana, kiirastulen läpi kulkeneena naisena. Hän olisi ansainnut upealle suoritukselleen hieman laadukkaamman alustan. Fatih Akin on hakenut elokuvallaan kannaottoa viharikoksiin, mutta analyysi ei ole kovin syvällinen eikä sen moraali niin ongelmaton kuin tekijät ehkä ovat ajatelleet. Parhaimmillaan elokuva on, kun se alussa kuorii pintapuolista suvaitsevaisuutta ja ottaa kantaa yhteiskunnan rakenteelliseen rasismiin.

Teknisesti kyseessä on myös mainio suoritus. Elokuva malttaa käyttää aikaa jännitteisten tilanteiden luomiseksi, vaikka seurauksena on joidenkin osien liiallinen kesto. Kun jännitystä on pohjustettu, elokuvaa seuraa henki salpautuneena käsinojia puristaen, vaikka kuvassa sinänsä ei mitään erityistä tapahtuisikaan.

Golden Globes -gaalassa In the Fade voitti parhaan ei-englanninkielisen elokuvan palkinnon. Saksa tarjosi sitä myös Oscar-ehdokkaakseen, mutta vaikka se pääsi valintojen toiseen vaiheeseen, se ei yltänyt lopulliselle ehdokaslistalle. Se on periaatteessa ymmärrettävää, sillä huolimatta Krugerin hienosta roolisuorituksesta ja tehokkaista hetkistä kyseessä on lopulta melko perinteinen jännityselokuva.

 

In the Fade – Kuin tyhjästä -elokuvan traileri

Lisää luettavaa