Flash of Genius

9.1.2009 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Flash of Genius kertoo amerikkalaisen tositarinan yksilön taistelusta suuryritystä vastaan. Tekijätiimin syvällinen perehtyminen aiheeseen ja Greg Kinnearin vangitseva roolisuoritus hiovat elokuvan timantiksi kaltaistensa joukossa.

  Kuusilapsisen perheen isä, professori Robert Kearns sai 1960-luvulla neronleimauksen ja keksi tuulilasinpyyhkimien tahdistimen. Amerikkalainen unelma näytti miehelle kääntöpuolensa, kun Fordin autotehdas varasti keksinnön surutta käyttöönsä jättäen Kearnsin vaille mainetta ja mammonaa. Sitkeä professori heittäytyi vuosien oikeusprosessiin ja uhrasi perhe-elämänsä sekä henkisen hyvinvointinsa saadakseen ansaitsemansa kunnian.

  Kearnsin vaiheet läpikäyvä Flash of Genius on periaatteessa yksinkertainen ja perinteinenkin 1900-luvun sankaritarina. Iso korporaatio käyttää yksilöä hyväkseen, mutta Daavid nousee epätoivoiselta tuntuvaan taisteluun Goljatia vastaan.

  Elokuva on poikkeuksellisen mielenkiintoinen ja huolella kerrottu tarina pienen ihmisen loputtomasta sinnikkyydestä. Sopivasti perusjenkin oloinen luottonäyttelijä Greg Kinnear tekee elämänsä roolin Robert Kearnsina. Kinnear luotaa sankarin draamaa syvältä ja laajalta, sukeltaa vainoharhan partaalle, liikuttuu ja liikuttaa – periamerikkalaiseen tapaan, mutta suurella sydämellä.

  Lisää luettavaa