Harry Potter ja salaisuuksien kammio

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

J.K. Rowlingin Harry Potter –kirjat saavuttivat ennen näkemättömän suosion lapsi- ja aikuislukijoiden joukossa, joten tokihan ne pitää tehdä myös koko perheen elokuviksi. Harry Potter ja salaisuuksien kammio on neljän Potter-elokuvan sarjan toinen tarina. Paksu kirja on muokattu Chris Columbuksen ohjaamana 2 tuntia 41 minuuttia pitkäksi fantasiaseikkailuksi.

[Harry] Ensimmäisessä osassa (arvio myös luettavissa Hohdon sivuilta) käytiin läpi Harry Potterin (Daniel Radcliffe) ensimmäinen lukuvuosi Tylypahkan taikuuteen vihkiytyneessä sisäoppilaitoksessa. Toinen osa keskittyy Harryn toiseen lukuvuoteen Tylypahkassa. Mukana on joukko ensimmäisestä osasta tuttuja hahmoja, sekä muutama uusi tuttavuus. Heti alkajaisiksi päästään tutustumaan masokistiseen Dobbyyn (äänenä Toby Jones), Potter-leffan sympaattisimpaan uuteen hahmoon. Dobby on Malfoyn perheen kaltoin kohdeltu kotitonttu, joka pyrkii estämään Harrya menemästä uudelleen Tylypahkaan. Dobby kertoo Harryn olevan suuressa vaarassa. Harry vähät välittää vaaroista, ja lähtee kaverinsa Ron Weasleyn (Rupert Grint) taika-auton kyydissä opinahjoonsa.

Tylypahkassa tapahtuu kummia. Seinille ilmestyy verellä tehtyä kirjoitusta. Harry kuulee voihkivia varoitusääniä. Tyttöjen vessassa kummittelee muinoin mystisesti tapettu koulutyttö Myrtti. Eläimiä ja ihmisiä päätyy paikoilleen jähmettyneeseen tilaan. Harrya syytetään oudoista tapahtumista. Myös Harryn ystävä Hagrid (Robbie Coltrane) joutuu epäilysten alaiseksi; hänellä kun on jotain tekemistä salaisen kammion outojen tapahtumien kanssa. Harryn on tullut aika ratkoa salaisen kammion arvoitus, pelastaa oma ja Hagridin maine, ja siinä sivussa turvata koko koulu hirvittävän murhenäytelmän uhkalta.

Harry Potter ja salaisuuksien kammio menee ensimmäistä Potter-filmiä syvemmälle taikuuteen. Harry pystyy Voldemortin, pahuuden ruumiillistuman, tavoin puhumaan käärmeiden kielellä. Harry osaa muuttaa muotoaan taikajuoman avulla. Harry pystyy kommunikoimaan kuolleiden kanssa. Harry pystyy näkemään menneisyyteen. Ja James Bondin malliin Harry pystyy pelastamaan tulevaisuuden. Harry Potterin ylivoimaiset kyvyt ovat pikkupoikien märkää unta. Todellisessa elämässään ilkeiden sukulaisten alistama hiljainen nössö Harry onkin toisessa todellisuudessa kunnioitetuin ja mahtavin kaikista velhoista.

[Harry]Elokuva pyrkii tavoittelemaan fantasian ja seikkailun lisäksi jännitys- ja kauhuelementteja, siinä kuitenkaan suuremmin onnistumatta. Aikuiskatsojalle Potter ei pysty luomaan edes hetkittäistä jännitystä. Testiyleisön kanssa lienee viritetty pääkohderyhmälle oikea jännityksen taso, ettei perheen pienimmille tule pahoja unia. Juoni on tarinallisesti ihan ok peruskaavaa, mutta elokuvana sitä on kiusallista seurata. Siinä, missä ensimmäinen Potter-elokuva esitteli ansiokkaasti mielikuvitukselliset taikamaailman ihmeet, toinen enimmäkseen toistaa niitä. Heikkoutena elokuvassa on myös sen liiallinen pituus. Elokuvasta löytyy esimerkiksi pitkä huispausjakso, joka puutumiseen asti toistaa itseään itseään toistamasta päästyään. Ehkä se onkin suunnattu innokkaille penkkiurheilijoille, joihin en lukeudu. Pääosatähdet Radcliffe, Grint ja Hermionea näyttelevä Emma Watson touhuavat entiseen tapaansa. Grint ja Watson ovat oivia valintoja osiinsa, mutta Radcliffen valinta Harryn rooliin tympii edelleen. Missä on näyttelijätaidot, missä ilmeikkyys ja missä karisma? Hukassa. Ei killisilmät ja tekohymy riitä. Sen sijaan karismaa löytyy John Cleeselta (Nearly Headless Nick), Jason Isaacsilta (Lucius Malfoy) sekä Albus Dumbledorea näyttelevältä Richard Harrisilta, jonka äskettäinen kuolema surettaa elokuvan ystäviä. Myös Dumbledoren upea Feeniks-lintu, Harryn vaivoiksi putkahteleva ilmeikäs kotitonttu Dobby sekä salaisuuksien kammiossa piilotteleva salaperäinen hirviö ihastuttavat.

Kiitoksen saavat elokuvan hienot lavasteet, jotka ovat a la carte -silmänruokaa. Kielletty metsä ja Griffindorin linna ovat kaunista katsottavaa. Myös salaisuuksien kammion toteutus on mielikuvituksellisen kiehtova.

USA:n avausviikonloppunaan Harry Potter ja salaisuuksien kammio ei yltänyt viimevuotisen edeltäjänsä lukemiin, mutta huimat 87,7 miljoonaa dollaria osoittaa, että toinenkin Potter-elokuva on edelleen haluttua tavaraa jenkeissä. Tulos enteilee mahtavaa menestystä myös Suomessa.


Aiheeseen liittyvät elokuvat