Harry Potter ja viisasten kivi

23.11.2001 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Kuuluisan noitapariskunnan poikavauva jää orvoksi, kun paha noita tappaa tämän vanhemmat. Harry Potter viedään tämän sedälle kasvamaan. Harry huomaa pian täytettyään kymmenen vuotta, että tällä on hämmentävän yliluonnollisia kykyjä. Harry osaa jutella eläimien kanssa ja pystyy liikuttelemaan esineitä. Ilkeä setä ei halua pohjan menneisyyden selviävän, mutta mikään ei voi estää taikuriyhdykuntaa ottamasta Harrya koulutukseen. Noidilla on nimittäin myös paha tapa kasvaa pahansisuisiksi kiusanhengiksi ilman sopivaa koulutusta.

  [Harry Potter] Harry pakkaa laukkunsa ja lähtee kohti taikamaata, jonne pääsee vain junalla laiturilta 9 3/4. Taikamaassa lapset jaetaan kolmeen ryhmään ja Harry pääsee samaan porukkaan jo matkalla tutustumiensa kaveriensa kanssa. Harry on jo tullessaan kuuluisa ja tämä herättää kateutta ilkeimmissä oppilaissa. Harry pääsee pian koulun urheilujoukkueeseen ja on tieysti paras kaikista. Harry ei voi kuitenkaan olla huomaamatta outoja tapahtumia koulussa. Kielletyllä alueella on paikka, jota vartioi hurja kolmipäinen koira. Taustoja selvitettyään, tämä saa tietää, että siellä säilytetään viisasten kiveä. Tällä kivellä on voima, joka vääriin käsiin joutuessaan voisi aiheuttaa suuria ongelmia. Eräät koulun opettajista vaikuttavat hyvinkin epäilyttäviltä ja Harry päättää selvittää, kuka haluaa kiven ja miksi.

  [Harry Potter] Harry Potter on hyvin uskollinen kirjalle ja kirjasta pitäneet eivät varmasti tule pettymään. Sen verran varmalla otteella tuotanto on tehty ja turhia riskejä on vältetty viimeiseen saakka. Allekirjoittaneelle Harry Potterin tarina onkin se suurin ongelma. Taikuudesta ja lasten saduista kun olisi mahdollista tehdä mitä hienoimpia ajatusleikkejä ja tarinoita, niin Harry Potter tyytyy hyvin tavalliseen koulutarinaan. Jos tarinasta otetaan taikuus pois, niin itse juoni on kuin mikä tahansa koululaistarina, joskin sen lähestymistapa on kovin kiltti verrattuna joihinkin ”American Pie” tyyppisiin elokuviin. Elokuvalla on kuitenkin omat hienot hetkensä, joiden ääressä on mukava viettää kaksi ja puoli tuntia. Pääosaan valitut lapset ovat harvinaisen päteviä näyttelijöitä ikäisikseen. Sivuosissa loistavat taas laatunäyttelijät, kuten Richard Harris ja John Hurt. Tehosteita on maltettu käyttää kohtuudella ja onpa tarinaan saatu mukaan hyvinkin toimivaa huumoria. Jos siis olet Harry Potterin ystävä jo kirjojen puolelta, niin tämä on luonnollisesti ihan pakkonähtävää. Jos taas mielenkiinto suuntautuu enemmän satuihin, joissa saa kunnolla mielikuvituksen liikkeelle, niin Harry Potter ei ole kaikkein paras valinta. Itse suosittelisin vaikka videolla hiljattain julkaistua Merliniä.

  Harry Potterin viralliset verkko-osoitteet ovat: www.harrypotter.net ja www.harrypotterthemovie.co.uk

  Harry Potterin ensi-ilta on Suomessa 23.11.2001 massiivisella 65 filmikopion voimalla. Elokuvan maahantuoja on Sandrew-Metronome Finland Oy

  Lisää luettavaa