Haunted Mansion

Justin Simienin Haunted Mansion on kelvollinen koko perheen kauhusatu, mutta elokuvan käsikirjoitus on turhauttavan simppeli. (Ikäraja K-12)

9.8.2023 10:06
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 11.08.2023

Haunted Mansion perustuu Disneyn huvipuistolaitteeseen, mutta Justin Simienin uusi elokuva ei suinkaan ole ensimmäinen kerta kun Haunted Mansion on tehty elokuvaksi. Eddie Murphy tähditti vuoden 2003 turhaa ja höpsöä sovitusta, ja Murphyn elokuvaan verrattuna Simienin elokuva onkin erittäin kelvollinen.

Elokuvan alussa Rosario Dawsonin yksinhuoltaja äiti Gabby muuttaa nuoren poikansa kanssa New Orleansiin, mutta heti ensimmäisenä yönä hulppean talon aaveet jahtaavat perhettä. Gabbyn palkkaama pappi Kent (Owen Wilson) anelee Ben Matthiasia (Lakeith Stanfield) auttamaan perhettä, sillä Ben on kehittänyt kameran, jolla aaveista saa kuvan.

Ben ja Kent palkkaavat vielä Tiffany Haddishin meedion ja Danny DeViton professorin jeesimään kummitusten karkoittamisessa. Joukko kuitenkin pian oppiii että taloa hallitsee astetta hirmuisempi kummitus, Jared Leton Hattulaatikkohaamu, jolla on eeppinen suunnitelma.

Haunted Mansion on lapsille ja perheille suunnattu kauhukomedia. Simien tarjoilee vitsejä ja pelottelua hyvässä tasapainossa, mutta luottaa turhan paljon tietokoneella tehtyihin, muovisen näköisiin efekteihin. Talon haamut saattavat pelotella perheen pienimpiä, mutta Kate Dippoldin käsikirjoitus ei juurikaan tarjoile mitään vanhemmille katsojille.

Dippoldin käsikirjoitus on jaaritteleva ja rönsyilevä ja elokuvan tarinaa olisi voinut työstää napakammaksi. Kaksituntinen leffa ei varsinaisesti ole koskaan tylsä, mutta se tuntuu hieman turvonneelta ja Dippoldin käsikirjoitus menee usein sieltä mistä aita on matalin hahmojen kehittämisen osalta. Erityisesti Dawsonin Gabby tuntuu erittäin yksiulotteiselta.

Onneksi elokuvan tähtikaarti on kuitenkin hyvässä vedossa. Haddish, Devito ja Wilson ovat kaikki hupaisia, mutta uskaliaampi käsikirjoitus olisi antanut elokuvan näyttelijöille enemmän vapautta revitellä. Lakeith Stanfield on kuitenkin ehdottomasti elokuvan tähti. Benin hahmoon on selkeästi panostettu; Ben on elokuvan alussa skeptikko, joka suree vaimonsa kuolemaa, mutta hahmo kehittyy kiehtovasti elokuvan aikana.

Vaikka Haunted Mansion selkeästi haluaa naurattaa katsojaa, elokuvasta löytyy myös tunnetta ja sydäntä. Stanfieldin hahmo on traaginen ja elokuvan keskivaiheilla Ben selittää miksi hänen vaimonsa kuolema painaa edelleen hänen mieltään. Kohtaus on hellästi käsitelty ja ohjattu Simienin osalta, joka muuten ohjaa Haunted Mansionia rivakalla tahdilla.

Simien on parhaiten tunnettu Dear White People -elokuvan ohjaajana. Elokuvasta tehtiin myös Netflix-sarja, mutta Simienin seuraava elokuva oli epätasainen kauhutrilleri Bad Hair. Haunted Mansion on huomattavasti kaupallisempi tuotos kuin ohjaajan edelliset elokuvat, mutta Simien on onnistunut tuomaan siihen paljon luonnetta. Simienin kokemattomuus kuitenkin näkyy, erityisesti elokuvan visuaalisuudessa.

Maria Lättilä

Haunted Mansion -elokuvan traileri

Lisää luettavaa