Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset

Kesäloma-aikaan sijoittuva perhe-elokuva aliarvioi katsojaa. Hauskinta on Aku Hirviniemen kaatuilu ja Janne Katajan hahmon puvustus.

23.11.2017 15:18
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 24.11.2017

Perhe Kattilakosken äiti Hanna (Niina Lahtinen) on onnensa kukkuloilla edessä olevasta huvilalomasta. Isä Matti (Joonas Nordman) seuraa vaimoaan kiltisti mukanaan terraario täynnä perhosentoukkia. Velmuileva Vilttitossu (Ella Kangas) järjestää heti alkuunsa hankaluuksia kiltin Heinähatun (Emily Shipway) yrittäessä turhaan hillitä häntä.

Poliisiasemalla konstaapelit Rillirousku (Aku Hirviniemi) ja Isonapa (Janne Kataja) manailevat Vilttitossun edesottamuksia. Poliiseilla on tiedossa vielä yksi karanneen pikkutytön etsintä, jonka jälkeen hekin suuntaavat lomalle.

Hanna Kattilakoski ja konstaapelit riemuitsevat tahoillaan viikosta, jolloin he pääsevät eroon toisistaan. Lomapaikalla konstaapelit huomaavat joutuneensa Kattilakoskien mökkinaapureiksi. He naamioituvat taiteellisiksi Rubensin veljeksiksi, jotta saisivat olla rauhassa. Huvilat ja mökit ovat jo menneet sekaisin, ja Hanna manailee perheensä surkean pientä loma-asumusta konstaapelien ihastellessa huvilaansa.

Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset on aurinkoinen perhe-elokuva, jonka kuvissa katsoja saa ihastella kauniita kesäisiä maisemia. Harmillisesti kauneutta löytyy vain ulkoisesti. Parasta elokuvassa on Hirviniemen kaatuilu ja Katajan hahmon puvustus.

Sinikka ja Tiina Nopolan lastenkirjoihin perustuva ja Anna Dahlmanin ohjaama elokuva leikittelee komedialle tyypillisesti stereotypioilla. Elokuva maalaa kuitenkin hiukan turhan karskia kuvaa maailmasta, ja hahmojen yksinkertaisuus harmittaa. Naiset ovat uteliaita ja miehiään kyykyttäviä tyranneja ja miehet heiveröisiä otuksia, jotka taipuvat naisihmisten tahtoon hiljaa ja mukisematta.

Juonen asetelma vaikuttaa hauskalta, mutta toteutus ärsyttää. Elokuvan sisältö on mielenkiintoisen sijaan lapsikatsojia aliarvioivaa lässytystä ja kohellusta. Näytöksessä olleilla lapsillakin oli vaikeuksia keskittyä elokuvaan. Yksi nuori katsoja viihdytti itseään akrobatialiikkeillä ja toinen pyöri ja hyöri paikallaan levottomasti.

Lapsillekin voi tehdä laadukasta elokuvaa. Hieman aikaisemmin ensi-iltansa saanut Paul Kingin Paddington 2 on oiva esimerkki perhe-elokuvasta, joka viihdyttää sekä lapsia että aikuisia. Tarinassa on syvyyttä ja tärkeitä teemoja ystävyydestä oikeudenmukaisuuteen. Hahmot ovat mielenkiintoisia ja puhuvat normaalisti ilman pikkulapsille suunnattua lässytystä. Tämä kaikki jää Heinähatusta, Vilttitossusta ja Rubensin veljeksistä uupumaan.

 

Heinähattu, Vilttitossu ja Rubensin veljekset -elokuvan traileri

Lisää luettavaa