Henkien kätkemä

GENRE ENSI-ILTA 10.04.2015 TÄHDET

Ghibli-studion 30-vuotisjuhlan kunniaksi tulee Henkien kätkemä uudelleen levitykseen juhlajulkaisuna. Oscar-palkinnon parhaana animaatioelokuvana voittanut teos on klassikko, jonka kaikkien tulee nähdä kerran elämänsä aikana.

Henkien kätkemä on tarina kymmenvuotiaasta Chihirosta, joka on muuttamassa vanhempiensa kanssa uuteen kotiin. Kun Chihiro on vanhempiensa kanssa ajamassa uudelle talolleen, he pysähtyvät tutkimaan mysteeristä teemapuistoa. Chihiron vanhemmat löytävät puistoalueelta ravintolan, jossa on esillä herkullisia ruokia. Tyttärensä vastusteluista huolimatta he syövät ruokaa, jolloin he muuttuvat sioiksi.

Selviytyäkseen ja pelastaakseen vanhempansa Chihiro hankkii itselleen työpaikan Yubaba-noidan johtamasta kylpylähotellista. Samalla kun tyttö selvittää miten voisi muuttaa vanhempansa takaisin ihmismuotoon, kohtaa hän toinen toistaan kummallisempia olentoja.

Henkien kätkemä ilmestyi neljätoista vuotta sitten. Siitä huolimatta elokuvan tarinaan voi samaistua kuka tahansa nyt ja tulevaisuudessa.

Elokuvan päähenkilöä kuvataan hyvin todenmukaisesti. Lapsia ärsyttävät asiat, joita he eivät ymmärrä. Uudet paikat voivat vaikuttaa isoilta ja sokkeloisilta. Niin Chihiroakin ärsyttää muuttaminen ja hän kiukuttelee vanhemmilleen. Kun Chihiron pitää löytää kylpylän johtajan toimisto, käytävät ja niiden varrella olevat ovet ovat suuria. Kuka tahansa olisi tilanteessa hämillään.

Henkien kätkemä on kauneimpia piirroselokuvia mitä on nähty. Ohjaaja Hayao Miyazaki on ollut luomassa kaikkea mitä katsoja elokuvassa näkee. Vaikka tietokoneella animoidut elokuvat kasvattavat suosiotaan osaa kuka tahansa arvostaa kaunista käsityötä.

Mainiosta Ghibli-elokuvasta täydellisen tekee Joe Hisaishin soundtrack. Hänen sävellyksiään on kuultu aina Laputasta Prinsessa Kaguyan taruun. Hisaishin kappaleet vaikuttavat herkimmissä kohtauksissa kaikkiin katsojiin ja itketyttävät jopa juroa suomalaismiestä.


Aiheeseen liittyvät elokuvat