Hobbyhorse Revolution

GENRE ENSI-ILTA 31.03.2017 TÄHDET

Siinä on jotain hellyttävää, kun nuoret innostuvat harrastuksistaan niin paljon, että tuskin tajuavat ulkopuolisesta maailmasta tuon taivaallista. Siinä ei kuitenkaan ole mitään hellyttävää, kun maailmaa ankeuttavat nihilistisurkimukset ja muut koulukiusaajat tajuavat, että joillakin on ihan oikeasti hauskaa harrastustensa parissa.

Oscar-ehdokas Selma Vilhusen dokumenttielokuva Hobbyhorse Revolution kertoo hauskalla ja koskettavalla tavalla kolmesta nuoresta naisenalusta, jotka turvautuvat erikoiseen harrastukseen, johon voi paeta elämän kurjempia puolia. Kepparit eli keppihevoset mielletään perinteisesti lasten leikkikaluiksi. Kymmenisen vuotta sitten alkoi kuitenkin buumi, jonka myötä keppihevosharrastajia on jo Suomessakin tuhansia. Niin tyttöjä kuin poikia.

Dokumentin päähenkilöt Aisku, Elsa ja Alisa kiertävät Suomen kepparikilpailuissa ja harjoittelevat vapaa-ajallaan uusia kilpailuja varten. Nuorten elämää varjostavat kuitenkin erilaiset vakavatkin murheet, jotka paljastuvat hiljalleen dokumentin edetessä. Pohjimmiltaan dokkari kertookin kolmen erilaisen nuoren kasvutarinan. Lopulta elokuva yllättää koskettavuudellaan ja tärkeällä sanomallaan.

Kyynisempi katsoja luultavasti pitää koko dokumentin ideaa aivan järjettömänä ja jopa naurettavana. Hiljalleen kyynikkokin kuitenkin huomaa harrastuksessa tietynlaista eleganssia, kun tytöt kopioivat hevosen askellusta ja liikesarjoja mitä kauneimmin tavoin. Upeimmillaan kepparit ovat vapaaohjelmissa, jossa harrastajat askeltavat musiikin tahtiin. Liikkeet ovat siroja ja herkkiä, askellus kiehtovan sulavaa. Ikään kuin tyttö ja hevonen olisivat yhdistyneet uudeksi elämänmuodoksi, joka sykkii eläimellistä lämpöä ja inhimillistä kauneutta. Esitykset ovat parhaimmillaan kuin uudenlaista modernia tanssia.

Keppariharrastus yhdistää ihan oikean hevosharrastuksen ja eräänlaisen live-roolipelaamisen eli larppaamisen. Tytöillä (ja pojilla) on omia hevostalleja, joissa tehdään samoja asioita kuin ihka oikeidenkin hevosten kanssa. Keppareita voikin pitää urbaanina hevosharrastuksena, johon ei tarvitse sijoittaa kovinkaan paljon rahaa. Se sopii kaikille ja nykyään löytyy jo vanhempiakin harrastajia.

Vaikka kaikessa on näennäisesti kyse hauskanpidosta, otetaan kilpailut tietenkin tosissaan. Kyyneleiltäkään ei voi välttyä, kun uuden kilpaharrastuksen sääntöjä ei ole vielä standardisoitu. Pettymyksiä puretaan tuttuun teinitapaan kovaäänisesti ja erityisen teatraalisesti. Ah, ollapa vielä nuori ja naiivi.

Hobbyhorse Revolution on lämmin, koskettava ja kiehtova tarina erilaisesta harrastuksesta, joka yhdistää elämän kolhimia nuoria.

 


YouTube video