Hustlers – Korkojen kera

GENRE , , ENSI-ILTA 18.10.2019 TÄHDET

Stripparit vetävät yhtä köyttä ja vievät miehiä kuin litran mittaa nautittavassa rikoskomediassa.

Kokemukseni strippiklubeista rajoittuvat yhteen illan tynkään: häiriötekijöiden johdosta vaihdoin juottolaa ja jätin ystäväni jatkamaan keskusteluaan äärimmäisen ystävällisen tanssijakaksikon kanssa. Soitin aamulla kysyäkseni kuulumiset. Juttu oli luistanut, samoin muoviraha kortinlukijassa.

Kun paikaksi vaihdetaan Helsingin sijaan New York, kaikki on suurempaa, niin houkutukset kuin tilin kate. Jessica Pressler kirjoitti New York -lehteen artikkelin, joka kertoi Wall Streetin miehiä huijanneesta stripparikaksikosta. Tiivistettynä homma meni näin: Naiset apureineen piirittivät varakkaaksi tietämänsä uhrin, puhuivat tämän pökerryksiin, huumasivat hänet vielä ”vastaanottavaisempaan” tilaan ja höyläsivät pankkikorttia. Kun tuhansien tappiot tulivat muistinsa menettäneen miehen tietoon, huijarit ”muistuttivat” kuinka hauskaa tuona iltana oli – ja homma tietenkin uusittiin.

Artikkeliin pohjautuva Lorena Scafarian ohjaama Hustlers – Korkojen kera on syksyn yllätyshitti Yhdysvalloissa. Menestykselle on helppo löytää syy. Harvassa ovat tositapahtumiin perustuvat rikoselokuvat, joissa naiset vievät miehiä kuin litran mittaa ja lisäksi pelaavat joukkueena eivätkä kilpaile keskenään. Hustlers on voimaantumista moraalisesti kyseenalaisin eväin, ja sepä vasta nautinnollista onkin.

Jennifer Lopez tekee uransa upeimman näyttelijäntyön. Konkaristrippari Ramona huolehtii alalle ajautuneista nuorista ja onnistuu oikeuttamaan kaikki tekonsa myös katsojalle – jos hän ei vetäisi välistä, se olisi joku muu. Constance Wu on Destiny, operaation aivot, jonka moraalisen kompassin liikehdinnät luovat jännitettä tapahtumien kulkuun. Ydinkaksikon hahmot syvenevät koko ajan ja voittavat puolelleen uudelleen ja uudelleen. Scafaria osaa lypsää tunneskaalan päätyjä leikkauksilla ja lähikuvilla, ilmeillä ja eleillä.

Tapahtumat sijoittuvat herkulliseen ajanjaksoon. 2000-luvun alussa strippiklubeja ei mielletty enää saastaisiksi: jopa julkkikset viihtyivät niissä eivätkä vierastaneet tulla huomatuksi. Usher tekee tätä alleviivaavan cameon. Vuoden 2008 pörssiromahdus muutti kaiken: seteleitä ei ollutkaan enää heiteltäväksi. Elokuvassa miehet ovat sikoja, joita siedetään tuhdin pinkan vuoksi. Pörssiromahduksen jälkeen he ovat vain sikoja. Käsihoitoa ruinaavia sikoja, jotka sietävätkin tulla ryöstetyksi.

 


YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat