Insomnia

GENRE ENSI-ILTA 27.09.2002 TÄHDET

Tähtinäyttelijöiden juhlaa.

Insomnia perustuu samannimiseen norjalaiseen elokuvaan vuodelta 1997. Alkuperäisteos sai hyviä arvosteluja ja keräsi mainetta siinä määrin, että Hollywoodissa päätettiin tehdä elokuvasta uusi versio.

Uudelleenfilmatisointia olivat aktiivisesti puuhaamassa maineikas ohjaaja Steven Soderbergh ja tähtinäyttelijä George Clooney. Heidän yhtiönsä Section Eight oli mukana tuottamassa elokuvaa.

Alkuperäisversion ohjaaja Erik Skjoldbaerg kieltäytyi houkuttelevista tarjouksista huolimatta hyppäämästä uudelleen puikkoihin. Ohjaajaksi valittiin lupaava nuori kyky Christopher Nolan, jonka ohjaama Memento oli juuri valmistunut.

Silloin Mementon tulevasta menestyksestä ei ollut vielä mitään tietoa. Elokuvalla ei ollut edes levittäjää USA:ssa. Steven Soderbergh oli kuitenkin elokuvan nähtyään vakuuttunut Nolanin kyvyistä ja sai ylipuhuttua Warner Brosin palkkaamaan hänet.

Elokuvan pääosissa on kolmen oscarilla palkitun näyttelijän troikka: Al Pacino, Robin Williams ja Hilary Swank.

Insomnia alkaa komeilla kuvilla Alaskan jäisistä maisemista, joitten yläpuolella lentää kaksimoottorinen vesitaso. Ollaan paikassa, jonne ei muunlaisella kyydillä pääse.

Al Pacino esittää LAPD:n veteraanietsivä Will Dormeria, joka matkustaa alaskalaiseen pikkukaupunkiin kollegansa Hapin (Martin Donovan) kanssa tutkimaan teinitytön raakaa murhaa.

Hilary Swank on nuori ja sinnikäs pikkukaupungin poliisi Ellie Burr, joka ihailee suuresti Dormeria. Hän on jopa tehnyt koulun lopputyönsä tämän legendaarisen poliisin tutkimuksista.

Murhan selvittäminen ei ala kovin lupaavasti. Murhaajan jäljille päästään, mutta Hap saa surmansa epäselvissä olosuhteissa. Sitten kuvaan mukaan tulee Williams. Hän esittää kirjailijaa nimeltä Walter Finch, ja näyttää siltä että hän on murhaaja. Finchillä on kuitenkin valtti takataskussaan, ja Dormer joutuu tahtomattaan tekemään eräänlaisia lehmänkauppoja Finchin kanssa.

Öisin Dormer painiskelee omatuntonsa kanssa eikä saa unta. Alaskan valoisat yöt vielä pahentavat unettomuutta. Jatkuvan valoisuuden ja unettomuuden voi nähdä vertauskuvana omatunnosta, joka ei anna rauhaa.

Insomnia ei ole ihan tavallinen poliisitarina, mutta ei se toisaalta ole erityisen persoonallinenkaan, vaikka kovasti on yritetty. Alkuasetelman syrjäinen pikkukaupunki ja nuoren tytön murha tuovat väkisinkin mieleen Twin Peaksin. Paitsi että Insomnia ei ole yhtä hyvä.

Tarinassa ei yksinkertaisesti ole kunnollista otetta. Vaikka teemana on unettomuus, alkaa katsojaa pikemminkin haukotuttaa. Katsoessa Dormerin kamppailua unettomuuden kanssa tekee mieli huomauttaa, että hommaa nyt hyvä mies jostain pari valiumia. Ei Amerikassa ole niin syrjäistä paikkaa ettei jostain unilääkettä löytyisi.

On elokuvassa sentään hyviä näyttelijäsuorituksia. Pacinon karisma ei vuosien myötä ole hävinnyt mihinkään. Hän sopii rooliin senkin takia, että hän näyttää valmiiksi siltä kuin olisi valvonut viisi yötä putkeen. Myös Williams on murhaajakandidaatin roolissa erittäin vakuuttava. Näiden kahden tähtinäyttelijän yhteisissä kohtauksissa on sähköä, ja ne ovat Insomnian parasta antia.