Kaarle XVI Kustaa

Komea dokumentti ei ole tarpeeksi syväluotaava ollakseen erityisen kiinnostava. (Ikäraja Sallittu)

14.4.2023 13:05
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 14.04.2023

Elokuvaohjaaja Karin af Klintberg halusi tehdä dokumentin Ruotsin ”skandaalikuninkaasta”, Kaarle XVI Kustaasta. Se ei ollut mikään helppo temppu. Yksikään kuningas ei ole nimittäin suostunut tällaiseen aiemmin.

Dokumentista käy selväksi miksi: kuningas on hyvin yksityinen henkilö, joka ei pidä ihmisvilinästä tai ylimääräisistä ohjelmista. Hän viihtyi aikoinaan paremmin radalla; yökerhoissa juhlimassa ja pitämässä hauskaa. Tämän takia hän on saanut lisänimensä skandaalikuningas. Kalle Kustaa on marinoitu monissa liemissä.

Af Klintbergin jääräpäiseen kyselemiseen suostuttiin kahden vuoden jälkeen. Dokumentin kuvaukset käynnistyivät viime keväänä. Välillä ohjaaja ei päässyt lähellekään kuningasta, toisinaan heille järjestettiin kahdenkeskistä aikaa. Materiaali on siitä syystä hieman epätasaista, eikä af Klintberg ollut yhdessä vaiheessa edes varma valmistuisiko koko elokuva.

Hienosti tehty dokumentti ei onnistu kertomaan oikeastaan mitään uutta, koska kuningas Kustaa suojelee yksityiselämäänsä niin tarkasti. Kohut ja skandaalit ohitetaan virnistellen, eikä kuningas halua jutella mistään erityisen syvällisemmästä. Koko juttu jää melkoiseksi pintaraapaisuksi, ja välillä tuntuukin siltä, että kuningas lähinnä leikkii af Klintbergin kanssa. Kaarle Kustaa vaikuttaa melko velmulta tyypiltä.

Kyllä tämä varmaankin palvelee monarkkifanien toiveita, niin harvinaislaatuinen katsaus Ruotsin kuninkaan elämään dokumentti on, mutta muut tuskin saavat tästä mitään tarpeellista irti.

Niko Ikonen

Kaarle XVI Kustaa -elokuvan traileri

Lisää luettavaa