Karkausvuosi: kosinta irlantilaisittain

14.4.2010 11:57
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

Amy Adams on saanut nauttia viime vuosina menestyksestä, ja hänelle on tipahdellut rooleja useissa elokuvissa, joista viimeisimpiä ovat Doubt – Epäilys sekä Julie & Julia. Näissä molemmissa Adamsin rinnalla näyttelee yksi Hollywoodin tunnetuimmista ja pidetyimmistä naisnäyttelijöistä, Meryl Streep. Adamsilla on mieleenpainuva ja hivenen erilainen rooli myös varsin vähäiselle huomiolle jääneessä Sunshine Cleaning -elokuvassa, jossa hänen näyttelijäparinaan on toinen nuori kasvo, Emily Blunt.

Adams pääsee tällä kertaa testaamaan kykynsä romanttisessa komediassa. Karkausvuosi on thaimaalaissyntyisen Anand Tuckerin ohjaama elokuva, jossa on tiettyjä yhtymäkohtia elokuvan kirjoituspuolesta vastanneiden Harry Elfontin ja Deborah Kaplanin edellisen käsikirjoitustyön, Rakastunut bestman kanssa. Karkausvuosi on elokuva, jossa nuori ja viehättävä Anna (Adams) joutuu taipumaan rakkauden voimien edessä. Hän odottaa toiveikkaana poikaystävänsä Jeremyn (Adam Scott) kosintaa, mutta turhaan.

Kun kosintaa ei ala kuulua, Anna päättää seurata Jeremyä tämän työmatkalle Dubliniin. Hän aikoo turvautua karkauspäivän kosintaan, irlantilaiseen tapaan, jolloin nainen voi kosia miestä. Annan matka Dubliniin ei kuitenkaan suju mutkattomasti. Dublinin kone joutuu nimittäin tekemään pakkolaskun Walesiin, josta Anna lopulta päätyy pieneen irlantilaiskylään. Kyläpahasessa Anna majoittuu ensimmäiseen näkemäänsä majataloon ja kohtaa majatalonpitäjän Declanin (Matthew Goode), joka ei voi peittää huvittuneisuuttaan hienohelmaisen bostonilaisneidon ensi kertaa kohdatessaan.

Anna ei voi sietää irvailevaa ja risupartaista Declania, mutta majoittuu kuitenkin yöksi majataloon ja on jo heti seuraavana aamuna valmis jatkamaan matkaansa kohti Dublinia. Kohtalo puuttuu peliin, ja Anna saa matkaseurakseen kenenkäs muun kuin karsastamansa Declanin. Kaksikko aloittaa mutkaisen matkan kohti Dublinia, jossa Jeremy odottaa Annaa jo hyvin malttamattomana. Pitkä ja tapahtumarikas matka sekä salakavala amorin nuoli tekevät kuitenkin tehtävänsä, eikä kaikki enää olekaan Annalle niin päivänselvää kuin aikaisemmin.

Englantilaisen Matthew Gooden voi nähdä pienessä sivuroolissa elokuvassa A Single Man. Hän on tuttu kasvo myös elokuvasta Watchmen sekä Woody Allenin Match Pointista. Karkausvuodessa Goode pääsee näyttämään taitojaan komedian puolella ja onnistuu siinä varsin hyvin. Adams on puolestaan roolissaan keveän raikas ja ihastuttava, mutta jossain kohdin korkokengillä tipsutteleva punatukka voi tuntua lähes kornilta. Kemiat pelaavat kuitenkin hyvin yhteen ja poikaystävän roolissa oleva Adam Scott jää hyvin nopeasti Matthew Gooden varjoon, mikä on selvästi tarkoituskin.

Elokuvan juoni etenee melko selkeästi, mutta sortuu välillä kliseisiin ja on harmittavan ennalta-arvattavissa. Loppua kohden mentäessä juoni jo selvästi rönsyää kuroen kuitenkin loppumetreillä taas itsensä kutakuinkin kasaan. Elokuvan tarjoama kolmiodraama on hauska, mutta sekin niin kovin ennakoitavissa. Kaiken kaikkiaan Karkausvuosi on keskitasolle yltävä romanttinen komedia, joka ei varsinaisesti tarjoa katsojalle mitään uutta. Elokuva kannatteleekin itseään pitkälti kahden nuoren ja valovoimaisen näyttelijän sekä toimivan henkilökemian varassa.

Sari Rantanen

Tähdet: ★★★

KARKAUSVUOSI
LEAP YEAR
YHDYSVALLAT 2010
OHJAUS Anand Tucker
KÄSIKIRJOITUS Harry Elfont, Deborah Kaplan
ROOLEISSA Amy Adams, Matthew Goode, Adam Scott
GENRE Komedia / romantiikka
IKÄRAJA 7
KESTO 1 t 42 min
ENSI-ILTA 16. huhtikuuta

Lisää luettavaa