Kauneuden valta

2.1.2009 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Espanjalaisohjaaja Isabel Coixet’n hienostunut draama pohjaa Philip Rothin romaaniin. Taitava Ben Kingsley näyttelee ikääntyvää professoria, jonka uusi rakkaus ravistaa katsomaan elämän kokonaiskuvaa.

  Espanjalaisen Isabel Coixet’n ohjaukset ovat tähän asti olleet runollisia, vereslihaisia naiskuvauksia, mutta Philip Rothin romaaniin The Dying Animal pohjaava Kauneuden valta on vanhenevan miehen tarina. Hallitusti ohjattu elokuva valaisee rakkauden ja kuoleman kysymyksiä armottomasti mutta totuudellisesti. Mikä meitä sitoo toisiimme silloin, kun kehomme väistämättä alkaa pettää?

  Kauneuden valta on hienostunutta, näyttelijävetoista ihmissuhdedraamaa, joka tuntuu alkuun yhtä viileältä ja teennäiseltä kuin Ben Kingsleyn näyttelemä professori David Kepesh. Elokuvalle kuitenkin lämpenee sitä mukaa, kun oppilaaseensa rakastunut Kepesh alkaa kivuliaasti avautua elämänsä kenties viimeisille lahjoille.

  Sekä Kingsley että professorin omistushalun herättävää Consuelaa näyttelevä Penélope Cruz tekevät antautuvat roolityöt. Etenkin Kingsley tavoittaa hienosti ikääntyvän miehen pitkään piilotetut, mutta nyt pintaan palaavat halut, pelot ja menetyksen tuskan.

  Rothin romaanin muokkasi elokuvakäsikirjoitukseksi Nicholas Meyer, jonka kynästä on lähtöisin myös toinen onnistunut Roth-sovitus, Ihmisen tahra. Kauneuden valta on draamana tavallaan vaatimattomampi, mutta elegantti ja varsin älykäs. Coixet’n elokuvan voiman tuntee ja oivaltaa vasta, kun se on jo päättynyt.

  Lisää luettavaa