Kohtauksia eräältä saarelta

Ranskalaisohjaaja Mia Hansen-Løven elokuvassa parisuhde saa Bergmanin kuvausta valoisampia sävyjä. (Ikäraja K-7)

17.2.2022 17:26
MAA / / / / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 18.02.2022

Ranskalaisohjaaja Mia Hansen-Løven uusimmassa elokuvassa Kohtauksia eräältä saarelta (2021) elokuvantekijät Chris (Vicky Krieps) ja Tony (Tim Roth) matkustavat kesäksi Fårön saarelle, jossa ruotsalaisohjaaja Ingmar Bergman paitsi kuvasi useita elokuviaan myös vietti elämänsä viimeiset hetket. Sekä Chris että Tony ovat suuria Bergmanin ihailijoita.

Pariskunta on saapunut Bergmanin maisemiin työskentelemään mutta myös tekemään pyhiinvaelluksia kuvauspaikoille ja nauttimaan kuvankauniista maisemista. Elokuvassa on lukuisia viittauksia Bergmanin töihin, joiden kautta vahvistetaan etenkin Chrisin tunnetiloja.

Saarella pariskunta asettuu asumaan taloon, jossa kuvattiin Bergmanin Kohtauksia eräästä avioliitosta (1973), joka ”sai aikaan miljoonia eroja”. Myös Chrisin ja Tonyn välillä on pinnan alaisia jännitteitä, jotka korostuvat saarella.

Chris alkaa kirjoittaa saarelle sijoittuvaa elokuvaa, jossa teini-iässä toisiaan rakastaneet Amy (Mia Wasikowska) ja Joseph (Anders Danielsen Lie) matkustavat vuosia myöhemmin ystävänsä häihin. Nykyajassa he ovat molemmat tahoillaan parisuhteessa. Silti heidän keskinäinen vetovoimansa ei ole kadonnut.

Chris kirjoittaa saarella elokuvaa, jonka matkaan katsoja tempaistaan. Amyn ja Josephin tarina on elokuva elokuvan sisällä. Elokuvan kirjoittaminen elokuvassa luo kiinnostavan metatason. Kohtauksittain etenevän elokuvan rakenne on omaperäinen ja enimmäkseen toimiva. Tarina, jota Chris kirjoittaa liittää elokuvan kiinteästi Bergmanin perinteeseen.

Hansen-Løve muistetaan etenkin Kultaisen karhun voittaneesta elokuvastaan Tämän jälkeen (2016). Hän on paitsi ohjannut myös käsikirjoittanut Kohtauksia eräältä saarelta -elokuvan. Elokuvassa näytetään kuinka Chris sekoittaa oman elämänsä tapahtumia ja kokemuksia fiktiiviseen tarinaan. Kirjoitusprosessia kuvataan näin hienosti ja uskottavasti.

Elokuva herättää kysymyksiä siitä, mikä on taiteen ja todellisen elämän välinen raja. Autobiografinen fiktiokin yhdistelee asioita ja värittää tapahtumia. Hansen-Løve on kuvannut useissa elokuvissaan löyhästi omaan elämäänsä liittyviä tapahtumia ja henkilöitä, mutta silti muokannut tapahtumat fiktiivisiksi. Samanlaista taiteen syntymisen prosessia hän kuvaa uusimmassa elokuvassaan.

Susanna Bono

Kohtauksia eräältä saarelta -elokuvan traileri

Lisää luettavaa