Kung Fu Panda

GENRE ENSI-ILTA TÄHDET

Teknisesti upea, opettavainen ja hauska, yhtä aikaa moderni ja ikiaikainen kasvusatu itämaisilla viisauksilla, sekoboltsi-vitseillä ja naamanvääntelyllä höystettynä.

Dreamworks korjaa upeasti mainettaan animaation saralla tyrittyään sen tyhjänpäiväisellä Shrek 3:lla. Laatuun panostamisella on myös seurauksensa: Kung Fu Panda potkaisi itsensä USA:n listaykköseksi avausviikonloppuna tipauttaen kärjestä mm. Indy 4:n ja Sex and the Cityn. Eikä syyttä.

Elokuvan animaation taso on häikäisevää: eläinhahmojen turkit, sulat ja muut hepeneet ovat kosketeltavan autenttisen näköisiä. Samanaikaisesti on onnistuttu taiteellisesti luomaan aito itämainen akvarellimaisema elokuvan kaiken toiminnan ja melskaamisen ympärille. Huolellisuudesta ja ilmeisen pitkästä taustaselvittelystä johtuen (mm. elikoiden taistelutyylit ovat todella olemassa) tämä länsimaalais-itämainen seikkailu uppoaa niin lapsi- kuin aikuisyleisöön. Ellei sitten ole tosikko tai muuten vain nauramista ja hulluttelua välttelevä.

Elokuvan tarina on sadunkerronnan perinteen mukaisesti opettavainen ja moraalikoodeja korostava. Pullea ja kömpelö pandakarhu Po (superkovan roolityön tekevä Jack Black) on vaarassa jäädä loppuiäkseen tarjoilemaan turhautuneena nuudeleita hanhi-isänsä puodissa. Pon pitää psyykkisesti elossa hänen mielikuvituksensa, joka keskittyy fanittamaan vuorenhuipulla asuvaa legendaarista kung fu -viisikkoa. Yllättäen, ja pääsääntöisesti oman typeryytensä johdosta, Pon unelmat toteutuvat ja hän pääsee opiskelemaan taistelulajia rinnallaan esikuvansa – legendaariset Tiikeritär, Kurki, Mantis, Kyy ja Apina (Jackie Chan, luonnollisesti). Vastassa on lyhyen treenauksen jälkeen kostonhimoinen lumileopardi Tai Lung.

Kahden mestarinsa (mainio ikivanha jättikilpikonna Oogway mystisine persikkapuineen ja hyperaktiivinen punainen pikkupanda Shifu) opastamana Po löytää vihdoin oman tyylinsä ja pelastaa kotikylänsä. Sen jälkeen hölmöily luonnollisesti jatkuu entiseen malliin. On vaikea uskoa, että suomalaiset näyttelijät onnistuisivat äänityössään yhtä hienosti kuin tämä supertähtikaarti.


Aiheeseen liittyvät elokuvat