Lasse vs Lasse

Tyypillinen ruotsalainen lastenelokuva on farssia hipova draamakomedia perheen ja koulun arjesta.

22.2.2019 10:50
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 22.02.2019

Sören Olssonin ja Anders Jacobssonin Lasse-kirjat ovat Ruotsissa todella suosittuja. Yli 20 Lasse-kirjaa on myös käännetty suomeksi. Kirjoista on tehtailtu useita elokuvia hieman samaan tapaan kuin meillä Risto Räppääjästä. Esimerkiksi Lasse Kreikassa (2013) ja Lasse autolomalla (2014) on nähty valkokankailla Suomessakin.

Sekä kirjat että elokuvat ovat kevyitä perhekomedioita, jotka luotaavat alakouluikäisen Lassen sielunelämää. Ydinperheeseen kuuluvat Lassen lisäksi keski-iän perikuvat Rudolf-isä ja Karin-äiti, arvaamaton teinisisko Anna sekä kaoottinen pikkuveli Håkan.

Lasse vs Lasse keskittyy perhedynamiikan sijaan kaverisuhteisiin koulussa. Kesäloma päättyy, ja Lassen luokalla aloittaa uusi oppilas – nimeltään Lasse. Taistelu ykkös-Lassen paikasta alkaa miltei välittömästi, sillä alkuperäinen Lasse tuntee olonsa uhatuksi. Uusi poika on omimassa Lasselta etunimen lisäksi ihastuksen, kaverit ja luokan hauskuuttajan roolin.

Lasse vs Lasse edustaa tyypillistä ruotsalaista 2000-luvun lastenelokuvaa. Vaikka sählinki hipoo farssia, elokuvan tuotantoarvot ovat kohtalaisen korkealla ja prososiaalisten taitojen tukeminen tarinan keskiössä. Sympaattisen hauskat, erikoistehosteita vaatineet leikki- ja mielikuvitusjaksot ovat pohjoismaisen lastenelokuvan mittakaavassa sangen päteviä.

Elokuvan hauskin hahmo on Lassen omatunto, joka ilmaantuu paikalle, kun lapset harjoittelevat Shakespearen näytelmää koulun innokkaan musiikinopettajan johdolla. Omantuntonsa mukaan Lassen pitäisi hylätä ennakkoasenteensa ja kateutensa ja antaa uudelle oppilaalle mahdollisuus. Omatunto putkahtaa piinaamaan Lassea mitä yllättävimmissä paikoissa.

Perheen ja koulun arkea käsittelevä draamakomedia huokuu paikoin myös Solsidan-sarjasta tuttua tunnelmaa; Anderssonin perheen isä on koomisen vakava hahmo, joka rakastaa veroilmoituksia sekä ammatillisista että henkilökohtaisista syistä, ja äiti yrittää pestä naapurin rouvan kuvitteellisilla hybridiauto- ja luomuruokahankinnoilla.

 

Lasse vs Lasse -elokuvan traileri

Lisää luettavaa