Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset

GENRE ENSI-ILTA 28.07.2017 TÄHDET

Viihdyttävä tarina nuoruuden palosta ja ihmissuhteista on höystetty yllättävillä elementeillä, jotka ovat hauskoja, vaikka kokonaisuus ei suuria tunteita herättäisikään.

Lauri Mäntyvaaran tuuheet ripset herättää jo alkumetreillään kysymyksen: Mitä ihmettä? Elokuvan edetessäkään ei ihan tule selväksi, onko elokuva fantasiaa, teinikomedia vai kiroilulla höystetty lastenelokuva.

Tapahtumat sijoittuvat kesäiseen Turun saaristoon. Elokuva kertoo bestiksistä Sadusta (Inka Haapamäki) ja Heidistä (Rosa Honkonen), jotka taistelevat tosirakkauden puolesta. Missioon kuuluu ”kaupallisen paskan” vastustaminen sabotoimalla esimerkiksi hääjuhlia. Lisävastusta taistelulle tuo Scandinavian Geisha School, joka valmentaa nuoria naisia itsevarmoiksi miesten miellyttäjiksi.

Kuviot menevät sekaisin, kun jääkiekkoilija Lauri Mäntyvaaran (Tiitus Rantala) tuuheet ripset romahduttavat omakotitalon Heidin ympäriltä. Sadunkin on myönnettävä, että kyse on tosirakkaudesta. Seuraavaksi missioksi muodostuu Heidin ja Laurin romanssin edistäminen. Satu huomaa itsekin tuntevansa lämpimiä tunteita Heidin avuliasta Henri-veljeä (Santeri Helinheimo Mäntylä) kohtaan. Eikä ihme – Henri nousee hahmoista mieleenpainuvimmaksi herkällä olemuksellaan.

Komediassa ”larpataan vallankumousta” ja hämmentäviä asioita tapahtuu, mutta tarina etenee sujuvasti ja siinä on eri tasoja. Tarinassa kuvataan hömpällä höystettynä nuorten naisten ja miesten arkisia iloja, ongelmia ja ihmissuhteita ajoittain todentuntuisesti ja uskottavasti. Välillä aikuisetkin tahtovat sukeltaa teiniaktivismin maailmaan. Hahmoja tarinassa on turhankin paljon, eikä heistä moni jäänyt juurikaan mieleen.

Vaikka kokonaisuuden kannalta mitä ihmettä -hetket ovatkin vähän irtonaisia, huvittavat ne ehdottomasti hyvällä tavalla. Oman agendan puolustaminen vaatii moottoripyöräilyä vetten päällä ja liekinheitintaistoa jäähallissa. Vastapainoksi koetaan hellyyttävä Mars Volta -hetki ja pohdintaa siitä, kuka päättää nuoren ihmisen tulevaisuudesta – nuori itse vai vanhemmat? Kaikesta huolimatta elokuva ei yllä kovin järisyttäväksi kokemukseksi.


YouTube video