Lomapainajainen

25.6.2014 08:30
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 27.06.2014

Adam Sandlerin tuotantoyhtiön kokoon kustantama Lomapainajainen on kesän pakollinen aivot-narikkaan leffa. Romanttisena komediana esittäytyvä kohellus ei oleta yleisönsä ajattelevan tarinan kulkua itse, vaan vääntää jokaisen juonenkäänteen rautalangasta, kyllästäen kokonaisuuden halvoilla ja pitkälti mauttomilla vitseillä.

Elokuvan alkuasetelma voisi tarjota pohjan melkoiselle liudalle hyvinkin erilaisia tarinoita. Paettuaan epäonnistuneilta sokkotreffeiltä Sandlerin esittämä Jim sekä Drew Barrymoren näyttelemä Lauren päättävät kukin tahollaan, etteivät tahdo enää ikinä olla tekemisissä keskenään. Eronneella Laurenilla on kädet täynnä oman firman ja kahden kouluikäisen pojan kaitsemisessa. Leskeksi jäänyt Jim puolestaan yrittää työnsä ohella kasvattaa kolmea tyttöä pukien nämä työpaikkaetuna haalittuihin urheiluasuihin.

Usean yllätyskäänteen ja odottamattoman yhteensattuman seurauksena molemmat päätyvät lapsineen Etelä-Afrikkaan, uusioperheille tarkoitetulle ryhmälomalle. Lauren on nuorille tytöille tarpeellinen äitihahmo ja naisen malli, kun Jim taas pääsee luotsimaan rasavillejä poikia ja toimimaan lähes piittaamattoman ja alituiseen vastuuta karttelevan isän korvikkeena. Perheiden sekoittuessa keskenään väliin ängetään välttämätöntä romanttista sähellystä afrikkalaisen lauluryhmän säestyksellä.

Sandlerille ja Barrymorelle yhteistyö on jo tuttua, sillä Lomapainajainen on kaksikon kolmas yhteinen elokuva. Viimeisen 16 vuoden aikana he ovat tähdittäneet myös elokuvia The Wedding Singer sekä Aina eka kerta. Parivaljakon tuorein komedia jää muutamasta jopa lähes aidontuntuisesta hetkestään huolimatta kuitenkin kauas edeltäjiensä tasosta.

Kliseiden täyttämästä käsikirjoituksesta ja stereotyyppiliudasta huolimatta elokuva ei ole Sandlerin pitkästä kohelluskomedia listasta kuitenkaan aivan huonoimpia. Vaikka lopputulos onkin odotettavissa ja reitti siihen viitoitettu myös hauraamman keskittymiskyvyn haltijoiden helposti seurattavaksi, tarinasta löytyy hieman myös sisältöä. Aikuisten ja lasten väliset kahdenkeskiset juttutuokiot ovat välillä jopa herttaisia ja uskottavuutta hipovia. Sandlerin ja Barrymoren keskinäinen kemia toimii myös, kunhan heille vain tarjotaan edes kohtalaisesti kirjoittettua materiaalia.

Vaikka elokuvaa kuvattiinkin paikanpäällä, Afrikka itsessään jää tarinassa lähes näkymättömäksi. Muutamaa maisemakuvaa ja aitoja eläimiä lukuunottamatta elokuvan olisi yhtä hyvin voinut kuvata kulisseissa. Toimeliaimmat sarvikuonotkin on jälkikäteen lisätty tietokoneilla keskeyttämään muuten rauhallinen aamiaiskohtaus. Täysi-ikäiset sivuhenkilöt ärsyttävät enemmän kuin tuovat elokuvaan edes surkuhupaista huumoria, ja tarinan hauskimmaksi hahmoksi nousee lopulta elokuvan nuorin osanottaja.

 

Lomapainajainen -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa