Lords of Dogtown

/ GENRE ENSI-ILTA 19.08.2005 TÄHDET

Vahva ja autenttinen nuorisokuvaus, jossa on klassikon ainesta.

Lords of Dogtown kertoo nuorista kalifornialaisista skeittareista, jotka uudistivat koko rullalautailukulttuurin 70-luvulla.

Elokuva pohjautuu tositarinaan. Keskushahmot Tony Alva, Jay Adams ja Stacy Peralta ovat todellisia henkilöitä. Peralta on itse käsikirjoittanut elokuvan sekä aiemmin ohjannut myös aiheesta kertovan dokumentin Dogtown and Z-Boys, joka palkittiin Sundance-festivaaleilla.

Nimellä Z-Boys tunnettu skeittiryhmä alkoi skeitata täysin uudenlaisella tavalla. Z-Boysin jäsenet olivat harrastaneet myös surffausta, ja he ottivat siitä vaikutteita skeittaukseen. Kuiva kesä tyhjensi seudun uima-altaat. Pojat valtasivat alueen takapihat ja käyttivät tyhjiä uima-altaita skeittiramppeina.

Ryhmän painovoimaa uhmaava peloton tyyli alkoi herättää huomiota skeittikisoissa. Z-Boysin tunnetuimmista jäsenistä tuli rocktähtien veroisia kuuluisuuksia ja legendaarisia hahmoja alalla. Rullalautailusta tuli suosittu urheilulaji ja kansainvälinen ilmiö.

Lords of Dogtown on todentuntuinen elokuva, joka kertoo skeittareiden tarinan kaunistelematta. Ystävyyssuhteet kärsivät menestyksen myötä. Syntyy ristiriitoja kun hauskanpidoksi tarkoitettu harrastus muuttuu yhtäkkiä isoksi bisnekseksi. Kaikille ihmiskohtaloille ei ole väkisin väännetty onnellista loppua.

Ohjaaja Catherine Hardwicke on toiminut aiemmin lavastajana (Vanilla Sky, Kolme kuningasta). Lords of Dogtown on hänen toinen ohjaustyönsä. Hänen esikoisohjauksensa oli kehuttu teinidraama Kolmetoista (2003).

Pääroolit on miehitetty nuorilla tuntemattomilla näyttelijöillä, jotka ovat rooleissaan luontevia ja uskottavia. He kaikki eläytyvät osiinsa täysillä, mutta erityisesti Jay Adamsia intensiivisesti esittävä Emile Hirsch jää mieleen.

Sivuosissa nähdään Heath Ledger Z-Boysin managerina ja johtohahmona Skip Engblomina. Rebecca de Mornay esittää Jay Adamsin päihdeongelmaista äitiä. Myös Jackass-tähti Johnny Knoxville nähdään pienessä roolissa.

Lords of Dogtown on vahva ja autenttinen nuorisokuvaus, jossa on klassikon ainesta. Se on elämämänmakuinen vaihtoehto lukuisille aivottomille teinikomedioille.

Jussi Huhtala


Aiheeseen liittyvät elokuvat