Lucky

GENRE ENSI-ILTA 01.06.2018 TÄHDET

Upeat jäähyväiset pitkän uran tehneelle veteraaninäyttelijälle.

Luckyn nimiroolia esittävä Harry Dean Stanton ei ehtinyt nähdä elokuvan ensi-iltaa: hän kuoli viime vuoden syyskuussa kunnioitettavassa 91 vuoden iässä.

Wim Wendersin Paris, Texas -elokuvan (1984) pääosasta ja lukuisista hienoista sivurooleista tuttu Stanton esittää miestä nimeltä Lucky, jonka tarinassa on mukana aineksia näyttelijän omasta elämästä. Stanton palveli toisen maailmansodan aikaan laivastossa kuten elokuvan päähenkilökin. Muusikkonakin tunnettu Stanton saa elokuvassa tilaisuuden laulaa ja soittaa huuliharppua.

Lucky asuu amerikkalaisessa pikkukaupungissa, jonka maisemat ovat paahteisia erämaita, mikä tuo väistämättä mieleen Paris, Texasin. Ikäisekseen hyvässä kunnossa oleva Lucky tekee päivittäiset voimisteluliikkeet, ostaa maitoa ja tupakkaa, täyttelee ristisanoja kahvilassa ja siirtyy päivän päätteeksi lähibaariinsa, jossa hän tapaa kaikki vanhat tutut.

Lucky on lempinimensä mukaisesti onnekas päästyään näin pitkään ikään. Sitten tapahtuu jotain, mikä saa hänet miettimään omaa kuolevaisuuttaan. Lucky ei ole koskaan uskonut Jumalaan eikä tuonpuoleiseen, mutta nyt on aika pysähtyä. Tarina alkaa saada filosofisia ulottuvuuksia.

Lucky on pienimuotoinen ja verkkaisesti etenevä elokuva. Alussa nähdään kilpikonna, joka taapertaa hitaasti aavikon halki. Se muistuttaa elokuvan tempoa. Päähenkilöllä ei ole kiire mihinkään, ja siihen katsojankin on totuttava, vaikka se vaatiikin hieman kärsivällisyyttä. Mutta kun tunnelmaan pääsee sisään, elokuvasta muodostuu meditatiivinen kokemus.

Luckyn ohjaaja John Carroll Lynch tunnetaan paremmin näyttelijänä. Hänet on nähty monissa huippuelokuvissa, kuten Fargo, Gran Torino ja Zodiac sekä useissa televisiosarjoissa. Lucky on hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa ohjaajana, ja siitä tulee upea jäähyväiselokuva harvinaisen pitkän uran tehneelle Stantonille.

Ohjaaja ei ole sukua David Lynchille, joka näyttelee elokuvassa. David Lynch on ohjannut Stantonia paitsi useissa elokuvissaan myös Twin Peaksin uusissa jaksoissa, ja hän tekee Luckyssä mieleenjäävän sivuroolin päähenkilön ystävänä.

Jussi Huhtala


YouTube video