Lucy

GENRE ENSI-ILTA 08.08.2014 TÄHDET

Scarlett Johansson esittää Lucyn nimihenkilöä, tavallista nuorta opiskelijaa, joka elokuvan alussa huijataan huumekuriiriksi. Kun vaarallinen huume hajoaakin Lucyn elimistöön, tapahtuu kummia. CPH4-niminen aine vapauttaa Lucyn mielen suljetut portit, ja hän saa käyttöönsä normaalia suuremman aivokapasiteetin.

Elokuvassa käytetään hyväksi väitettä, jonka mukaan ihminen käyttää normaalisti vain 10 prosenttia aivokapasiteetistaan, mutta huumeen vaikutuksen myötä Lucyn aivojen kapasiteetti kasvaa räjähdysmäisesti, ja hänestä tulee eräänlainen yli-ihminen tai supersankari.

Elokuvassa esitetty teoria on tosielämässä todettu virheelliseksi, mutta ohjaaja-käsikirjoittaja Luc Besson ei ole antanut sen häiritä vaan ottanut siitä alkuasetelman tarinalle. Lisää pontta tieteellisille väitteille antaa aina niin vakuuttavan Morgan Freemanin esittämä aivotutkija, joka pääsee näkemään teoriansa muuttuvan käytännöksi.

Besson oli vielä 1990-luvulla arvostettu ohjaaja, joka tunnettiin hienoista elokuvista kuten Suuri sininen, Nikita ja Leon. Myöhemmin hän ryhtyi tuottamaan ja käsikirjoittamaan Taxin, Transporterin ja Takenin kaltaisia suoraviivaisia toimintaelokuvia jatko-osineen, ja niitä syntyikin liukuhihnalta. Siinä sivussa Besson on jatkanut myös ohjaamista, mutta lopputulokset eivät ole olleet lähelläkään huippuvuosien tasoa. Esimerkiksi viime vuonna ilmestynyt Mafiaperhe oli kaikin puolin heikko rikoskomedia.

Lucy ei missään nimessä nouse Bessonin parhaiden elokuvien tasolle, mutta toisaalta se on omassa pöhköydessään kiinnostava ja samalla hyvin erikoinen tapaus. Lucy sisältää paljon toimintaa ja väkivaltaisiakin kohtauksia, mutta kääntöpuolelta paljastuu omituinen kummajainen elokuvaksi.

Tarina lähtee käyntiin niinkin kaukaa kuin ihmiskunnan aamunkoitosta ja ihmisapinasta nimeltä Lucy. Arkeologien löytämä ihmisapina on saanut nimensä The Beatlesin Lucy in the Sky with Diamonds -biisistä, mikä ilmeisesti on innoittanut myös Bessonia lisäämään elokuvaan huumetrippiä muistuttavia visioita. Lopputulos onkin eräänlainen toiminnallinen versio 2001: Avaruusseikkailusta, jossa ei kuitenkaan nousta Stanley Kubrickin elokuvan älyllisiin avaruuksiin. Lucy on kaikella tavalla järjetön elokuva, mutta jollain ihmeellisellä tavalla se onnistuu myös pitämään otteessaan koko napakan kestonsa ajan. Vaikka se on kaikkea muuta kuin tavallinen toimintaelokuva, kannattaa silti jättää aivot narikkaan.

Jussi HuhtalaElokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat