Lumottu

21.12.2007 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Romanttinen hömppäkomedia kyyniseen tosimaailmaan eksyvästä piirrosprinsessasta hyödyntää romanttisten hömppäkomedioiden kliseitä tietoisesti mutta raikkaasti ja jättää jälkeensä hyvän mielen.

  Disney-piirrosmaailmassa asuva nuori ja kaunis Giselle haaveilee idyllisessä metsäkodissaan eläinystäviensä ympäröimänä unelmiensa prinssistä. Söpön piirroselokuvalogiikan mukaan hän tietysti putoaa samantien sellaisen syliin, juuri sopivasti täydentämään välittömät rakkaudentunnustukset ilmaisevan lauludueton. Seuraavaksi päiväksi sovitut häät eivät kuitenkaan ole prinssin äitipuolen mieleen, sillä se tietää hänelle valtaistuimen menettämistä. Ilkeä kuningatar naamioituu ja tyrkkää Gisellen taikakaivoon, joka lennättää hänet paikkaan, jossa onnellisia loppuja ei tunneta: keskelle meidän maailmamme ja aikamme New Yorkia.

  Lihaksi muuttunut piirrosprinsessa (Amy Adams) yrittää selvitä kyynisessä nykymaailmassa, mutta hänellä ei ole siihen minkäänlaisia työkaluja. Väliaikaiseksi avuksi löytyy pienen tyttärensä kanssa elävä avioerojuristi (Patrick Dempsey), jonka työ on siis Gisellen maailman tarkoituksen täydellinen vastakohta: ihmisten erottaminen toisistaan ikuisiksi ajoiksi. Voiko prinsessaromantiikan kyllästämä Giselle selvitä maailmassa, jossa rakkauden ensimmäisessä suudelmassa ei ole taikaa ja jossa hetkessä syttyviä ikuisia tunteita ei julisteta kaikille laulussa?

  Lumottu on elokuvana hyvin hölmö. Onneksi se on myös hölmö hyvin. Söpöileville Disney-mentaliteetille ja -kliseille naurava elokuva myös hyödyntää niitä tietoisesti juuri oikein, ja lopputuloksena on raikas ja hyväntuulinen elokuva, josta poistuu hymyillen. Gisellen ja häntä etsivän Prinssi Edwardin (James Marsden) yritykset saada piirrosmaailmansa tavat toimimaan oikeassa elämässä saavat nauramaan ääneen. Vaikka tarinan loppu ei ole epäselvä hetkeäkään, Lumottu kuljettaa sitä soljuvasti polveillen koko kestonsa ajan aina postmodernin käänteen saavaa suurta satukirjan loppuyhteenottoa myöten.

  Herttainen Adams on erinomainen satuprinsessa ja Dempsey hänelle sopiva vastapaino hyväsydämisenä tosikkona. Marsden tekee naurettavasta prinssihahmostaan loistavasti myös pidettävän. Elokuva sisältää myös loputtomasti bongattavia yksityiskohtia ja viittauksia Disney-studion ja elokuvan tähtien muihin töihin. Joistakin oudoista tarinallisista loikista huolimatta Lumottu onkin kaikin puolin onnistunut paketti Disney-sävelvelho Alan Menkenin suorastaan loistaessa. Lumotun tarttuvia sävelmiä huomaa hyräilevänsä vielä pitkään jälkeenpäin.

  Lisää luettavaa