Machete

8.12.2010 14:49
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 10.12.2010

Jo ensimmäiset minuutit riittävät kertomaan, ettei Machete ole jokaisen makuun. Veri lentää ja ihmisiä silvotaan siihen malliin, että K18-ikärajaa varten tuskin on tarvittu sen syvällisempää analysointia. Alkujakson autokaahailu, ammuskelu, alastomat naiset ja pahuksen irtonaiset ruumiinosat ovat myös kuin läpileikkaus koko eksploitaatioelokuvan historiasta, joka nyt tiivistyy niitä fanittavan Robert Rodriguezin linssin läpi yhdeksi huimaksi väkivaltapaketiksi.

Aloitus esittelee kovaotteisen meksikolaispoliisi Machete Cortezin, jolla on kana kynimättä rikollispomo Torrezin kanssa. Korruptoituneessa Meksikossa suoraselkäinen Machete jää kuitenkin alakynteen, ja hänen on paettava laittomaksi siirtolaiseksi Yhdysvaltojen puolelle.

Elämä ei ole helppoa rajan toisella puolellakaan. Erilaiset helppoheikit käyttävät laittomia siirtolaisia hyväkseen, ja koko ajan saa varoa virkavaltaa. Machete huomaa myös pian, etteivät poliisivoimat ja poliitikot ole yhtään sen viattomampia kuin hänen kotimaassaan.

Machete sotketaan käynnissä olevan vaalikampanjan likaiseen peliin, mutta helpoksi pelinappulaksi luultu mies osoittautuu vaikeasti tapettavaksi, ja salaisuuksien paljastuessa tilanne alkaa eskaloitua peräti kohti rotumellakkaa. Yllättävän toimivan pintajuonen alla Machete tekee hauskasti mielenkiintoisia yhteiskunnallisia havaintoja ylittämättä rajaa viihdyttävyydestä kantaaottavuuteen.

Näyttelijägalleria on vähintäänkin mielenkiintoinen. On rohkea veto laittaa pääosaan romuluinen Danny Trejo huolimatta tämän innokkaasta mutta pienestä fanikunnasta. Karismaattinen köriläs kantaa kuitenkin vastuun aivan loistavasti jopa silloin, kun Rodriguezin pastissi kopioi eksploitaatioelokuvien teemoja paikoin pakotetustikin. Michelle Rodriguez on erikoistunut tällaisiin tulisieluisiin taistelijanaisiin, mutta Jessica Alba on hieman turhan siisti syntyperänsä ja virkansa välillä tasapainoilevana siirtolaisviranomaisena. Hyvin hänkin toiminnasta selviää. Mukaan on saatu sopivan tosissaan oleva Hollywoodin iso kanuuna Robert De Niro siirtolaisvastaisuudella ratsastavana poliitikkona, ja Lindsay Lohan osoittaa omaavansa ainakin itseironiaa uransa raunioillakin. Steven Seagal ei koskaan ole ollut näin hauska tarkoituksella, ja jo elokuvan pohjalla olevassa vitsitrailerissa nähty Jeff Fahey on sopivan niljakas elokuvan konnana.

Aivan puhdasoppinen eksploitaatioelokuva Machete ei tietenkään ole. Sen tuotantoarvot ovat moninkertaiset esikuviinsa nähden ja se on tehty tietoinen pilke silmäkulmassa. Se on kuitenkin tarpeeksi lähellä aitoa asiaa näinä poliittisen korrektiuden aikoina. Rodriguezin versiota ja sen parhaiten ajan hampaista selvinneitä edeltäjiä yhdistää tekijöiden taidot vääntää media kertomaan haluttu tarina ja palo käyttää niitä muuhunkin kuin lyhytjänteiseen shokkiarvoilla rahastukseen.

Jouni Vikman

Tähdet: ★★★★

Machete – Traileri
Filmtrailer.com

Lisää luettavaa