Maps to the Stars

4.12.2014 12:07
MAA / VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 05.12.2014

Kanadalainen ohjaajamestari David Cronenberg (s. 1943) on jo eläkeiässä, mutta se ei estä häntä tekemästä ajassa kiinni olevia elokuvia. Cronenbergin viimeisin ohjaustyö Maps to the Stars on kiero satiiri Hollywoodista ja ensimmäinen elokuva, jonka hän on kuvannut Yhdysvalloissa.

Mia Wasikowskan esittämä Agatha on palovammoja ihoonsa saanut nuori nainen, joka saapuu Hollywoodiin ja kohtaa Robert Pattinsonin esittämän limusiinikuskin ja wannabe-käsikirjoittajan. Siitä tulee erikoinen mielleyhtymä Cronenbergin edelliseen elokuvaan Cosmopolis, jossa Pattinson istui koko ajan limusiinin takapenkillä.

Seuraa unenomainen kiertoajelu Hollywoodissa. Agatha haluaa löytää talon, jossa asuu 13-vuotias lapsitähti Benjie (Evan Bird). Benjien isä (John Cusack) on eksentrinen tv-terapeutti, jonka vaimo (Olivia Williams) onkin hänen oma sisarensa.

Julianne Moore taas esittää urallaan laskusuunnassa olevaa näyttelijää, joka saa tilaisuuden toistaa näyttelijä-äitinsä klassisen huippuroolin.

Cronenbergin elokuva on aina tapaus, ja Maps to the Stars on parasta Cronenbergiä vuosikausiin. Henkilöhahmojen ihmiskohtalot kietoutuvat toisiinsa painajaismaisella tavalla. Kieroutuneita ihmissuhteita, väkivaltaisia purkauksia ja syviä psykologisia ulottuvuuksia sisältävä tarina ei todellakaan naurata ääneen, mutta silti se on myös komedia.

Painajaismainen mutta samalla mustaa huumoria sisältävä visio Hollywoodista on läheistä sukua paitsi David Lynchin Mulholland Drivelle myös Robert Altmanin The Playerille. Mutta koska Maps to the Stars on Cronenbergin ohjaustyö, se on elokuvana täysin omintakeinen.

Maps to the Stars -elokuvan traileri

Lisää luettavaa