Marianne & Leonard: Sanoja rakkaudesta

Pakkokatsottavaa Leonard Cohenin faneille.

9.10.2019 10:55
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 11.10.2019

So Long, Marianne on Leonard Cohenin tunnetuimpia lauluja. Vuonna 1967 ilmestyneellä Cohenin debyyttialbumilla julkaistu laulu kertoo todellisesta henkilöstä.

Cohen tapasi norjalaisen Marianne Ihlenin Kreikkaan kuuluvalla Hydran saarella 1960-luvun alussa. Nick Broomfieldin dokumenttielokuva Marianne & Leonard: Sanoja rakkaudesta kertoo heidän rakkaustarinansa.

Hydran saari oli paikka, jonka idyllisiin maisemiin matkusti 1960-luvulla monia taiteilijoita, muusikoita ja muita boheemeja tyyppejä.

Cohen vietti saarella paljon aikaa. Ennen laulajaksi ryhtymistään Cohen oli ennen kaikkea runoilija ja kirjailija, ja hänen esikoisromaaninsa Kauniit häviäjät syntyi pitkälti Hydralla. Norjalainen Marianne Ihlen oli etenkin tuona aikana mutta vielä vuosia myöhemminkin Cohenin rakastettu ja muusa.

Cohen oli kiehtova persoona, mutta rakkaussuhde ei ollut helppo. Marianne oli eronnut nainen, jolla oli pieni poika. Nuori runoilija taas ei halunnut sitoutua. Cohen vietti osan aikaa Hydralla ja osan aikaa kotimaassaan Kanadassa, missä hänellä oli toinen vakituinen suhde.

Cohen tunnettiin naistenmiehenä, mutta elokuvan mukaan irtosuhteiden metsästys oli hänelle suorastaan pakkomielle. Suositulla laulajalla oli valtava fanijoukko, josta suurin osa oli naisia. Cohenilla oli useita tyttöystäviä puhelinsoiton päässä lähes jokaisessa isossa kaupungissa, ja kiertueiden aikana petikumppanit vaihtuivat liukuhihnalta.

Toinen yllättävä seikka on se, miten happoisaa Cohenin kiertue-elämä oli. Cohen ja bändin jäsenet olivat dokumentin mukaan huumeiden vaikutuksen alaisena lähes aamusta iltaan, ja konsertit esitettiin täydessä pöllyssä.

Elokuva on paitsi Mariannen ja Leonardin myös ohjaaja Nick Broomfieldin tarina. Nykyään seitsemänkymppinen brittiohjaaja vietti 1960- ja 1970- lukujen vaihteessa aikaa Hydralla ja tutustui myös Marianne Ihleniin. Dokumentintekijä siis tässä tapauksessa todella tuntee kohteensa, ja henkilökohtainen aspekti tuo elokuvaan kiinnostavan uuden tason lisää.

Dokumentti etenee alusta loppuun vetävästi. Broomfield yhdistelee taitavasti vanhaa arkistomateriaalia sekä tuoreita Cohenin ja Ihlenin lähipiiriläisten haastatteluja.

Vaikka Cohenin ja Ihlenin rakkaussuhde päättyi, side heidän välillään kesti koko elämän ajan. Kun Ihlen oli kuolemaisillaan leukemiaan vuonna 2016, Cohen lähetti hänelle viestin: ”Olen vain hieman takanasi, riittävän lähellä koskettamaan kättäsi”. Cohen kuoli noin kolme kuukautta Ihlenin jälkeen.

Jussi Huhtala

Marianne & Leonard: Sanoja rakkaudesta -elokuvan traileri

Lisää luettavaa