Matka minuksi

23.4.2015 11:28
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 24.04.2015

Nuorten naisten tuska on ollut tänä keväänä esillä niin dokumentti- kuin fiktioelokuvan myötä. Maaliskuussa sai ensi-iltansa Esa Illin ohjaama Toiset tytöt, joka perustuu nuorten naisenalkujen videoblogeihin. Nyt on vuorossa dokumenttielokuva, jonka lähtökohtana ovat myöskin olleet blogipalstat. Ilmeisesti nykyaikainen tietotekniikka tarjoaa jonkinlaisen väylän sosiaalisesti syrjäänvetäytyville ihmisille olla esillä ja kertoa ajatuksistaan muille. Erilaiset ruoka-, matka- ja muotiblogit ovat kaikkein suosituimpia. Myös syömishäiriöt saavat reippaasti näkyvyyttä näissä yhteyksissä.

Elokuvan keskiössä ovat juuri ja juuri parinkympin paremmalle puolelle ehtineet Elli, Juulia ja Laura, jotka joko edelleen pitävät aktiivisesti blogipalstaansa tai ovat tehneet niin aiemmin.

Elli asuu Joensuussa ja haaveilee opinnoista yliopistossa, jonne hänellä on kodistaan suora näköyhteys. Hän on kärsinyt pahasta anoreksiasta ja pitänyt sairaudestaan blogia. Nyttemmin hän on saanut toipumisen hyvälle alulle ja samalla blogin pitäminen on jäänyt. Hän ei myöskään halua enää lukea muiden kohtalonsisartensa vastaavia ettei enää sairastuisi uudestaan. Vahvoilla hän ei vielä ole mutta pystyy jo ottamaan etäisyyttä pahimpiin aikoihinsa.

Juulia pitää edelleen hyvin aktiivisesti muotiin ja lifestyleen keskittyvää blogia. Hän on hyvin huoliteltu ja äärimmäisen esteettinen mutta kokee ahdistusta ihmisten keskellä. Blogi on tradenomiopintojen ohella hänen elämänsä keskipiste. Hän ottaa ja otattaa äidillään itsestään paljon kuvia, joiden eteen näkee paljon vaivaa. Jopa veljen kanssa vietetyn iloisen leipomishetken ainoa tarkoitus on saada sisältöä blogiin.

Laura asuu poikaystävänsä kanssa. Hän kiinnittää ravintonsa puhtauteen ja eettisyyteen huomiota jopa pakkomielteisyyteen saakka, ja on vakuuttunut, että muutto Japaniin ratkaisee kaikki hänen ongelmansa.

Mina Laamon ohjaama elokuva maalaa surullisen kuvan nuorista naisista, joiden on vaikea hyväksyä itseään. Päällimmäisenä kaikilla heillä ovat liioiteltu itsekontrolli, liian suuret odotukset sekä itseinho.

Matka minuksi -elokuvan traileri

Lisää luettavaa