Monica in the South Seas – Monica Etelämerellä

Uutuusdokumentti on hämmentävän tyhjä kokemus. Teoksessa ei ole tarpeeksi sisältöä kannattelemaan kokonaista elokuvaa. (Ikäraja Sallittu)

17.11.2023 01:27
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 17.11.2023

Sami van Ingenin yhdessä Mika Taanilan kanssa ohjaama Monica in the South Seas -dokumentti kertoo Monica Flahertystä (1920–2008), joka on dokumentaristi Robert Flahertyn tytär. Isä-Flaherty teki aikoinaan dokumenttielokuvan Moana (1926), jonka ohjaaja kuvasi Samoalla tutkien erään siellä sijaitsevan pikkukylän kulttuuria. Dokkari ei kuitenkaan sisältänyt ääniä, minkä Monica aikoo korjata 50 vuotta myöhemmin. Monica nimittäin palaa kylään, jossa dokumentti kuvattiin ja aikoo äänittää siellä sille ääniraidan. Samalla kyseessä on reissu lapsuuden muistoihin.

Asetelma saattaa kuulostaa kiinnostavalta, mutta valitettavan nopeasti käy selväksi, että siitä ei ole kannattelemaan kokonaista elokuvaa. Konsepti ei loppujen lopulta sisällä yhtä selkeää tarinaa, vaan tuntuu repsottavan moniin suuntiin. Ei ole oikein selvää, halutaanko kertoa tarina Monicasta, kylästä, Robertista, elokuvan tekemisestä, elokuvan vaikutuksesta vai mistä, minkä vuoksi selkeää kiintopistettä ei synny.

Lopulta katsojalle jää sellainen olo, että kun Monica Flahertyn 1970-luvun retkestä löytyi materiaaleja, ne oli pakko käyttää, vaikka niiden ympärille ei saisikaan rakennettua tarinaa. Lyhytelokuvana homma voisi toimia, mutta tällaisena se ei oikein missään vaiheessa saa napattua mukaansa. Henkilökohtaisuutta tai voimakasta tematiikkaa on turha etsiä (tai ainakaan se ei välity katsojalle), mikä on erikoista ottaen huomioon, että toisella ohjaajalla on Monican kanssa yhteisiä sukujuuria.

Tarinan puute on lopulta se elementti, joka korttitalon kaataa, mutta puuduttava tekotapa ei myöskään auta. Rakenteessa ei tunnu olevan uusia tai kiinnostavia ratkaisuja, mikä johtaa lopulta tylsistymiseen. Tarinankerronta ja leikkaus ovat kuin missä tahansa genrensä edustajassa.

Monica in the South Seas on valitettavasti tarinaton ja puuduttava kokonaisuus. Tätä ei ole kivaa sanoa kotimaisesta indie-dokumentista, sillä tämänkaltaisten teosten puolella haluaisi aina olla. Tämänkin genren voi kuitenkin tehdä (ja on monesti tehty) kiinnostavasti. Tällä kertaa se ei valitettavasti ole onnistunut.

Monica in the South Seas – Monica Etelämerellä -elokuvan traileri

Lisää luettavaa