Näkymätön Elina

7.3.2003 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  ”Niin kuin minua ei olisikaan”, tuntee surullinen 10-vuotias Elina Pohjois-Ruotsista. Kerstin Johansson i Backen ”Som om jag inte fanns” -romaanin pohjalta tehty elokuva Näkymätön Elina on ohjaaja Klaus Härön esikoinen pitkän elokuvan saralla. Härö palkittiin elokuvastaan tänä vuonna arvostetulla Kristallikarhulla Berliinissä lasten- ja nuortenelokuvien sarjassa. Urallaan 1990-luvun ajan lyhyt- ja dokumenttielokuviin keskittynyt Härö on palkittu ennenkin, mm. Yölento-lyhäristään Berliinissä ja Argentiinassa vuonna 2000.

  Näkymätön Elina -elokuva on suunnattu lapsille, nuorille ja lapsiperheille. Se on liikuttava kasvutarina tuberkuloosia pitkään sairastaneesta 10-vuotiaasta Elinasta (Natalie Minnevik), joka toivuttuaan aloittaa jälleen koulunkäynnin. Elina saa opettajakseen koulun tiukkamaineisen johtajattaren Tora Holmin (Bibi Andersson), joka kokee elämäntehtäväkseen villien ruotsinsuomalaisten erämaaeläjien sivistämisen. Lapset on saatava puhumaan sivistynyttä ruotsia vulgaarin suomen sijasta. Sarkaa riittää, sillä osa oppilaista on umpisuomalaisia. Tora Holm on umpiruotsalainen, mutta ei ymmärrä silti, miltä hänen oppilaistaan tuntuu olla kielipuoli.

  Heti ensimmäisenä koulupäivänä Elina saa kokea Tora Holmin kylmän ja etäisen suhtautumisen, kun hän erehtyy puolustamaan suomea puhuvaa poikaa. Pikku kina saa kouluviikon edetessä uusia muotoja, ja yltyy lopulta Elinan ja Toran väliseksi valtataisteluksi. Kumpikin on mielestään oikeassa. Kumpikaan ei taivu. Elina pakenee pahaa oloaan suolle. Suo oli Elinan ja isän yhteinen paikka ennen isän kuolemaa. Tuberkuloosiin menehtynyt isä on Elinan mielikuvituksessa edelleen elossa; tyttö kieltää isänsä kuoleman täysin.

  [Näkymätön Elina]Natalie Minnevik näyttelee hienosti Elinaa, tyttöä, jolla on liian nuorena liian raskas vastuu kannettavanaan ja liian kova menetys kestettävänään. Natalien ilmeikkäät ja herkät kasvot kuvastavat aidon oloisesti Elinan vaihtelevia tuntoja, surutyötä ja lapsen elämänvoimaa. Lapsinäyttelijöistä myös Tind Soneby Elinan pikkusiskona Irmana tekee hyvää työtä. Bibi Andersson (Mansikkapaikka, Seitsemäs sinetti, Persona) oli Ingmar Bergmanin luottonäyttelijä. Näkymättömään Elinaan Bibi Andersson luo sellaisen tylyn ja muka hyvää tarkoittavan opettajahahmon, jollainen valitettavasti minunkin lapsuudestani löytyy. Marjaana Maijala (Leijat Helsingin yllä, Hovimäki, Venny) Elinan äitinä Marttana tuo elokuvaan sitä lämpöä, mitä opettaja ei pysty Elinalle tarjoamaan.

  Klaus Härö maalailee Elinan tarinaa kauniiden maisemien, hiljaisten tapahtumien, vaihtuvien tunnelmien ja persoonallisten henkilöiden kautta. Tuomas Kantelisen (Rukajärven tie) musiikki tukee tarinaa oivasti.

  Näkymätön Elina on pituudeltaan 1 tunti 15 minuuttia, joten lapset jaksavat katsoa tämän pienimuotoisen elokuvan mainiosti. Näkymätön Elina opettaa lapsille tärkeitä asioita elämästä, antaa samaistumisen kohteita ja uskoa tähän päivään. Elokuvan ensi-ilta on 7.3.2003.

  Lisää luettavaa