Nim ja salainen saari

17.10.2008 00:00
  MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA

  Jaettu sankaruus on todellista sankaruutta. Yksinäiselle, trooppiselle saarelle sijoittuvan lasten seikkailuelokuvan lämmin viesti huuhtoutuu pakotettujen roolitöiden ja perusteettoman tarinakokonaisuuden mereen.

  Kukaan ei ole saari. Abigail Breslinin tähdittämässä lasten seikkailuelokuvassa Nim ja salainen saari jokaisella tarinalla on sankarinsa, mutta todellinen, merkittävä sankaruus on jaettua ja yhteistä etua ajavaa.

  Kaksi vuotta sitten Abigail Breslin hurmasi katsojat ja palkintoraadit Little Miss Sunshinen topakkana Olive-tyllerönä. Nyt 12-vuotias Breslin näyttelee isänsä kanssa trooppista saarta asuttavaa Nim-tyttöä, joka on neuvokas, eläväinen ja rohkea, mutta jonka elämä ilman äitiä on hiukan turvatonta. Nimin isää, varhain leskeksi jäänyttä meribiologi Rusoeta näyttelee miehekäs Gerard Butler, joka nähtiin viimeksi elokuvassa P.S. Rakastan sinua.

  Elämä on arvaamatonta, joskus kauhistuttavaakin, ja pako ja piiloutuminen luonnollisia, alkukantaisia reaktioita pelkoon. Kun piilottelusta tulee tapa, kuten Jodie Fosterin näyttelemällä kirjailija Alexandra Roverilla, arki käy ahtaaksi, yksinäiseksi vankilaksi.

  Kulmikas Jodie Foster on lyömätön haurautta ja älykästä voimaa yhdistävissä draamarooleissa, mutta komediaosissa häntä on nähty harvemmin. Kenties parempi niin, sillä Foster on kohmettuneena, neuroottisena menestyskirjailijana epäuskottava, yliampuva ja kömpelö. Vaikka Nimin ja Alexandran välille kehkeytyykin tuntuvaa lämpöä, jää tarinan romanttinen ulottuvuus täysin vaille pohjaa, kun Fosterin jäntevä olemus kieltäytyy sulamasta Butlerin vierellä.

  Wendy Orrin lastenromaaniin pohjaavassa tarinassa opitaan luottamaan paitsi omiin voimiin myös uskomaan toisten tukeen. Vaikka mielikuvitus ja fantasiatodellisuus tarjoavat lohtua ja pakopaikkoja, korostaa Nim ja salainen saari kuvitellun ja todellisen maailman eroa.

  Matka tuntemattomalle saarelle voisi muodostua vapauttavaksi, hyvää tekeväksi retkeksi itseen ja toisten luo. Aviopari Jennifer Flackettin ja Mark Levinin elokuvan viisas sanoma huuhtoutuu kuitenkin teennäisten hymyjen, pakotettujen kyynelten ja hajanaisen tarinakokonaisuuden mereen.

  Lisää luettavaa